Всяко момиче иска да има здрава и лъскава коса. Дали къдрава или права, дали дълга или къса, това няма значение, важно е да е изпълнена с живот и блясък, да е гъста и силна. Каква е косата зависи основно от гените, но за съжаление много момичета съсипват хубавите си коси с прекалено много третиране, не правилно хранене и какво ли още не. Сега ще ти разкажем повече кои храни са полезни за косата, заради хранителните вещества, които съдържат.

 

Сьомга. Тази риба е богата на протеини и витамин Д, които са ключови за здравата коса. Невероятно действие имат и омега-3 мастните киселини, които се съдържат в сьомгата и в други риби, които живеят в северните морета. Тялото не може да произведе тези мастни киселини, затова трябва да си ги набавяш от храната. Други риби, които съдържат тези ценни вещества са херингата, пъстървата, скумрията, а от растенията това са авокадото, семената от тиква и орехи.

 

Орехи. Това са единствените ядки, които съдържат омега-3 мастни киселини. Те са богати на биотин и витамин Е, които са много полезни за клетките в тялото. Недостигът на биотин може да доведе до косопад. Орехите съдържат също мед, минерал, който е много важен за цвета на косата, пази го богат и красив. Ако не обичаш орехи, пробвай да ползваш олио от орехи за подправяне на салати, вместо слънчогледово олио.

 

 

Стриди. Те са богати на цинк, а неговата липса може да доведе до косопад, дори до загуба на веждите или изсушаване на скалпа. Стридите съдържат и протеини, а косата е съставена от 97% протеин. Без него, тялото не може да заменя остарелите косми с нови, тогава косата става суха, накъсва се лесно и изглежда зле. Ако не обичаш стриди, можеш да ги заместиш с ядки, телешко и яйца.

 

Сладки картофи. Те са чудесен източник на оксиданта бета каротин, който тялото преработва на витамин А. Всъщност нито една клетка в тялото не може да работи без витамин А. Също така ако витамин А в организма ти е с ниски нива, това влияе зле на скалпа, защото може да го направи сух или да хванеш пърхот. Ако не обичаш сладки картофи, можеш да заложиш на моркови, манго, тиква и праскови.

 

Яйца. Те са чудесен източник на протеин. Яйцата са пълни с четири ключови минерали: цинк, селен, сяра и желязо. Желязото е особено важно, защото помага на клетките да доставят кислород до космените фоликули, а липсата на желязо в организма (анемия) води до косопад, особено при жените.

Автор: Nadejda Atanasova