С какво са свързани кошмарите на мъжете и жените?

2014-02-03 13:15:00
С какво са свързани кошмарите на мъжете и жените?
Снимка: Dreamstime

Да сънуваш кошмари определено не е приятно изживяване. Но на всеки се случва. Оказва се, че кошмарите на мъжете и жените се различават. Тези на представителите на силния пол са свързани предимно с пожари, войни и други бедствия, а тези на дамите с лъжи, изневери и скандали, пише сп. Sleep.

 

Специалистите направили проучване, в което участвали 300 мъже и жени. Всяка сутрин те трябвало да пишат в дневник какво са сънували предишната нощ в продължение на 5 седмици. Изследването било съсредоточено върху техните кошмари.

 

 

Когато доброволците сънували нещо лошо, описанието било значително по-дълго от това на останалите сънища. Представителките на нежния пол давали по-подробен отчет за своите кошмари. Най-често те сънували кошмари, наситени с унижения, изневери, насилие и междуличностни конфликти. Най-често изпитваното чувство, освен страх, било безпомощността. Повечето женски кошмари приключвали със смърт или тежка болест.

 

В кошмарите на мъжете най-често присъствали сцени на бедствия, пожари, войни и масови нашествия на насекоми.

 

Според специалистите кошмарите се отразяват сериозно върху човешкото здраве. Те не са болестно състояние, но могат да имат стресови последствия при някои хора. Статистиката показва, че когато човек се събуди от кошмар, трудно заспива, което може да доведе до проблеми със съня.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Didko_Beats
преди 10 години

Хм ..за жените отделили цял абзац ...пък мъжете едно изречение стига...да .8-)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия