Какво трябва да знаеш за гъбичките?

2014-02-05 17:29:00
Какво трябва да знаеш за гъбичките?
Снимка: freedigitalphotos.net

Гъбичките са сериозен проблем за много хора, защото са упорити и изискват много постоянство и нерви, за да се справиш с тях. Гъбичките по ноктите са несъмнено здравословен проблем, но и козметичната страна е много смущаваща, защото ноктите изглеждат доста зле. А кое момиче не иска да има красив маникюр и педикюр?

 

Трябва да знаеш, че гъбичките могат да са входна врата за други инфекции, защото се образуват малки наранявания на кожата и от там може да навлезе инфекция.

 

Процесът при гъбичките понякога започва бавно, първите признаци са потъмняване, нокътят вече не е прозрачен, обикновено това започва от едната страна на нокътната плочка. Нокътят започва да се разрушава, а кожата става червена, започва да сърби и да боли.

 

Най-добре е при тези признаци да отидеш на лекар, за да започнеш лечение веднага. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-лесно ще се отървеш от неприятния проблем. Ако хванеш гъбичките в началото, можеш да се излекуваш само с кремове, лакове и разтвори. Ако проблемът е по-напреднал, ще трябва да пиеш и лекарства.

 

 

Благоприятни условия за развитието на гъбички са топло, влажно и тъмно. Хората, които носят затворени обувки, когато е топло, са доста уязвими, когато става въпрос за гъбички. Лечението с антибиотици също може да бъде причина за поява на гъбички, както и всички фактори, които намаляват имунитета на организма.

 

Кои са най-разпространените начини за заразяване с гъбички? Можеш лесно да хванеш гъбички ако използваш обувки или чехли на заразен човек. Истината е, че най-важен е имунитета, защото всекидневно сме изложени на контакт с причинители на гъбички.

 

Все пак не използвай чужди обувки или чехли, когато е топло не ходи със затворени обувки, а оставяй краката си „да дишат".

 

Ако видиш, че имаш някои от признаците на гъбична инфекция и ноктите ти не са с нормален вид и цвят, ако имаш неприятно усещане или болка, незабавно трябва да потърсиш лекарска помощ. Лекарят, който може да ти помогне в този случай е дерматолог. Той ще ти назначи подходящо лечение. Гъбичките са лечими, но са упорити и доста неприятни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия