Домашните любимци борят стреса

2014-01-28 20:30:00
Домашните любимци борят стреса
Снимка: freedigitalphotos.net

Доскоро наличието на кучета, котки, рибки, зайчета или хамстери вкъщи се връзваше най-вече с емоционалната радост, която носят те на членовете на семейството. Все повече изследвания обаче навеждат на мисълта, че домашните любимци оказват изключително благоприятно влияние и върху различни аспекти от човешкото здраве. Резултатите от дългогодишни проучвания, проведени по целия свят, са категорични - собствениците на кучета и котки се радват на по-добро здравословно и емоционално състояние от хората, които нямат животни.

 

Мащабно изследване, публикувано в American Journal of Cardiology, показва, че притежателите на четириноги създания имат значително по-ниско кръвно налягане, както и занижени стойности на триглицеридите и лошия холестерол. Друго проучване, този път на територията на Франция, констатирало по-добрата активност и жизненост на възрастните хора, които се грижат за някакъв домашен любимец. Всекидневните разходки с кучето или игри с котката повишавали настроението на хората и желанието им за извършването дори на такива дейности като готвене или чистене на дома. Симпатичните и често глуповати четириноги създания са всепризнати майстори на антистрес терапията. Все по-голяма популярност сред успешните бизнес компании набира практиката на територията на офиса да има поне една животинка.

 

 

Проведените наблюдения в такива фирми установили, че наличието на куче или коте на работното място намалява нервността и напрегнатостта на служителите, прави обстановката по-приятелска и подобрява постиганите резултати при изпълнението на служебните задачи. Според много мениджъри тази приятна атмосфера лесно се прехвърля и върху клиентите, които посещават офиса, и у тях се създава доброто впечатление за колективна сплотеност.

 

Ето още няколко плюса, върху които можете да разсъждавате, ако все още нямате домашни питомци, защото те ви даряват с безусловна любов, обожание и привързаност, помагат да тренирате полезни навици като постоянство и отговорност; осигуряват редовна доза движение, игра и добро настроение и създават усещането за сигурност и подкрепа.

 

След всичко прочетено дотук не бързайте да се втурвате към зоомагазина, за да си набавите куче, котка, рибка, заек, хамстер или някаква друга екзотична придобивка. Преди да направите тази решителна крачка, трябва добре да помислите дали един домашен любимец се вписва в начина и темповете на живота, който водите. Животинките са изцяло зависими от вас във всяко едно отношение, затова преценете наистина ли имате желанието да се посветите на такава отговорност.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия