Нарцистичните хора са вредни за себе си

2014-01-23 14:01:00
Нарцистичните хора са вредни за себе си
Снимка: Dreamstime

Всеки един от нас познава поне по един човек, който има наистина огромно самочувствие и се характеризира с егоизма си. Той отделя изключително много внимание на външността си и единственото, което обича, е себе си. За повечето от нас тези хора са наистина неприятни и често дори смятаме, че вредят на психиката ни. Интересно е обаче, че учени доказаха, че вредното им влияние не се разпростира само върху останалите, но те са вредни и за самите тях.

 

 

Според учените от Мичиган нивото на хормоните на стреса е много по-високо при хората, които смятат себе си за най-важното нещо в света. Те отчитат, че самочувствието е важно, но степента му трябва да се регулира и не бива да изпадаме в състояние на нарцисизъм, тъй като то може да се окаже наистина вредно за здравето ни.

 

Доктор Конрат смята, че егоистите вредят на себе си, тъй като те постоянно са в напрежение, драматизирайки около всяко събитие в живота си, вярвайки, че съдбата поднася най-големите изпитания именно на тях. Освен това те са непрестанно незадоволени от сегашното си положение, с оглед на факта, че са сигурни, че заслужават много повече, но в същото време не полагат никакви усилия да променят настоящата ситуация.

 

До тези изводи е стигнато след направата на проучване, което включвало 109 души, на които са зададени различен вид въпроси, чрез което да се определи степента им на самовлюбеност и нарцисизъм. След приключване на изследваното, било установено, че здравословното и емоционалното състояние на нарцистичните натури било доста по-зле от това на останалите, защото в организма им нивото на кортизола — хормона на стреса, било с пъти по-голямо, което е научното доказателство на хипотезата, която имали учените.

 

Повишените нива на хормона могат да бъдат причина за сърдечно-съдови заболявания, както и повишаването на нивото на холестерола и кръвното налягане, така че ако скоро са ви казали, че сте егоисти се замислете и погрижете за здравето си. Бъдете положителни и добри, това е формулата, която ще ви даде здраве и щастливи дни.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия