Как се отразяват емоциите физически на тялото ни

2014-01-09 18:30:00
Как се отразяват емоциите физически на тялото ни
Снимка: sxc.hu

Всички сме свикнали, въпреки, че знаем, че между тях има взаимовръзка, да разделяме емоциите и душевните изживявания от физическите ни чувства. Замисляйки се осъзнаваме, че всяка една емоция се отразява по някакъв начин на тялото ни, но както точно, така и не можем да разберем. Е, за да задоволят своето, а и нашето любопитство група учени са направили изследване, благодарение на което вече имаме отговор на този въпрос.

 

 

Радост и любов

 

Да, неслучайно казват, че щастливите и добри хора са топли хора, тъй като радостта и любовта карат тялото ни да чувства топлота. Любовта активира цялото ни тяло, вследствие, на което ние чувстваме топлина.

 

Омразата и депресията

 

Омразата често може да доведе до депресия. Това не е случайно, тъй като и двете емоционални състояния се характеризират с едно и също физическо проявление върху тялото ни. Те действат подобно на радостта и любовта, но с разликата, че вместо да ни затоплят, те ни карат да чувствам студ.

 

Страх и гняв

 

Съдейки по предишните въздействия на емоциите, може би ще заложите, че страха и гнева отново ще предизвикат студ. Странно нещо е нашето тяло и това се доказва за пореден път. Според изследването и двете емоции се характеризират със загряване на тялото ни. За разлика то любовта и радостта обаче, тук загряването е по-различно. Първо то е концетрирано в определени области и второ, то по-скоро неприятно, заради това, че е далеч по-силно от това при любовта. Ако изпитвате страх, то трябва да усетите локално затопляне на гърдите, а при гняв — на ръцете.

 

Емоциите имат изключително голямо значение за нормалното ни функциониране според Лаури Нуменмаа, тъй като "емоционалната система изпраща сигнали към тялото, които го подготвят да се справи с дадена ситуация".

 

"Ако някой се сблъска с диво животно, например, увеличава се притокът на кислород в мускулите и сърцето му започва да бие по-бързо. Това е автоматична система, която е създадена, без да ни се налага да мислим за нея, за да ни улесни по-лесно да справим със заплахата и бързо да задействаме краката" — заявява още тя.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия