Кои са най-добрите фитнес храни, които можеш да намериш в магазина? [част втора]

2013-12-31 17:45:00
Кои са най-добрите фитнес храни, които можеш да намериш в магазина? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Аспержи. Този зеленчук е не само богат на противовъзпалителни хранителни вещества, но и съдържа високи нива на фолиева киселина, която може да помогне за регулирането на настроението чрез освобождаване на невротрансмитер, наречен "серотонин", в системата ви. Ако силите на аспержито да въздействат върху настроението ви не са достатъчни да ви убедят в неговите ползи, то може би противоракови му свойства ще наклонят везните. Изследване показва, че консумацията на аспержи може да спре образуването на ракови тумори.

 

Чушки. По отношение на по-конвенционалните хранителни стоки, чушките са пълни с антиоксиданти (по-специално витамини А, С и Е). А според проучване, консумацията на чушки може да помогне на тялото да неутрализира свободните радикали, като намалява риска от заболявания.

 

Брюкселско зеле. Този кръстоцветен зеленчук е пълен с основни за тялото ви хранителни вещества (витамини А, В6, С, Е и К), както и селен - минерал, който помага на тялото в борбата със свободните радикали.

 

Мускатна тиква. Мускатната тиква е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на витамин C. По-важното обаче е, че е заредена с бета-каротин и бета-криптоксантин. Според проучване тези, които консумират храни, богати на бета-криптоксантин, имат по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб.

 

 

Сладки картофи. Приемът на сладки картофи може лесно да набави хранителни вещества за вашата диета. Те са не само богати на сложни въглехидрати и фитохимикали, но и са отличен източник на фибри, бета-каротин, както и множество витамини. Считайки витамин А за най-важния витамин за защита и поддържане на добро зрение, многобройни изследвания са изградили паралел между консумацията на този сладък зеленчук и доброто здраве на нашите очи.

 

Домати. Заредени с антиоксиданти, ниско съдържание на калории, и пълни с противоракови свойства, доматите са с високо съдържание на ликопен, който може да подобри здравето на сърдечносъдовата система и да помогне за предотвратяване от слънчеви увреждания на кожата. Ползите обаче не спират дотук. Изследване показва, че редовната консумация на този плод може да помогне за намаляването на риска от рак на простатата при мъжете.

 

Лук. Лукът, също като чесъна, е богат на сярасъдържащи съединения, които, разбира се, въпреки че не са препоръчителни за свежестта на дъха ти, са добри за тялото ни и за цялостното ни здравословно състояние. Няколко изследвания показват, че консумацията на лук може да има сърдечно-съдови ползи (главно защита срещу инфаркт), когато се консумира в диета, придружена от други зеленчуци.

 

Едамаме (зелен соев боб). Този популярен японски соев боб е не само богат на витамини C и B, но е един от малкото естествени източници на витамин Е. Едамаме също е чудесен източник на протеини. Тези зърна също се смятат за естествен източник на антиоксиданти и изофлавони

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия