Кои са били най-ужасяващите козметични процедури преди няколко века?

2013-12-25 12:31:00
Кои са били най-ужасяващите козметични процедури преди няколко века?
Снимка: freedigitalphotos.net

Красотата е едно от най-важните неща в днешния свят. Стремим се всичко около нас да е красиво, домът ни, колата, ние самите, дрехите и аксесоарите ни, искаме красиво гадже и може да се каже, че един от основните стремежи в живота на човек това е красотата.

 

Днешните момичета са готови на какво ли не само и само да бъдат красиви – грим, епилация, пиърсинги, татуси и пластични операции, все неща, които понякога дори болят.

 

Колкото и странно да звучи това, което днешните жени са готови да си причинят в името на красотата е нищо, в сравнение с това, което са правели древните жени. Ясно е, че от хилядолетия насам хората искат да са красиви и привлекателни, макар и възприятията кое е красиво и кое не е да са различни сега и преди.

 

Знаем, че Клеопатра се е къпала в мляко и това не звучи зловещо или лошо (освен за вегетарианците и веганите, може би). Сега обаче, ще ти разкажем някои доста странни и ужасяващи разкрасителни процедури, които са правели жените преди хилядолетия.

 

 

В Египет красотата е била на особена почит. Египетската царица Нефертити е имала козметика с антибактериални свойства, но и обикновените жени също са ползвали козметика. Клеопатра е използвала животинска тор, примесена с магарешко мляко като маска за лице. Древните египтянки ползвали руж, направен от глина и смачкани бръмбари, а очна линията линия съдържала олово.

 

В Древна Гърция идеал за красота е била Афродита. Там на почит е бил светлият тен и жените не използвали много грим. Най-често използвали мед и зехтин. Странните им помади били смес от олово и маслиново масло за избелване на кожата, проблемът бил, че се отравяли заради оловото. Древните жени рисували веждите си с катран и сажди и избелвали косите си с оцет.

 

В Япония жените се радват на лъскава коса и здрава кожа, но те също са използвали козметика. Гейшите са скубали веждите си с пинсети и са си рисували фалшиви вежди. Използвали са оризово брашно вместо пудра за лице и са отстранявали грима си с животинска тор.

 

Други чудати и вредни козметични процедури, които са правили древните жени е например да си слагат беладона в очите. Това е отровно растение, но е било много популярно сред жените от Викторианската епоха. Те оставяли беладоната да кисне във вода и после капвали в очите си от отровния разтвор. Правели го за да имат по-ярък цвят на очите.

 

От Ренесанса до 18 век е било на мода кожата да е много бледа. Това е било признак за заможност и жените искали да имат възможно най-светла кожа. Един от най-популярните методи за избелване на тена бил пиенето на йод и налагането на кожата с живак.

 

Жените и преди са се борели с нежеланото окосмяване. През Ренесанса италианките са използвали негасена вар. Те успявали да премахнат с нея космите си, но седмици наред кожата им била в мехури и обриви.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FuckDaPolice
преди 10 години

Просто преди са използвали природни продукти вместо ***, които ние използваме днес.

dimitar.,
преди 10 години

оправи си правописа, редакторе


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия