Няколко мита, свързани със здравословното хранене

2013-12-20 19:30:00
Няколко мита, свързани със здравословното хранене
Снимка: freedigitalphotos.net

Киселото мляко се грижи за червата. Киселото мляко е здравословно, няма спор. Киселото мляко подобрява чревната флора? Не съвсем. Който смята, че възхваляваният млечен продукт ще помогне, се заблуждава. Специалистите твърдят, че само пробиотичните кисели млека повлияват позитивно чревната флора. Техните бактериални щамове стабилизират чревната флора и трайно подсилват имунната система. Ето защо лекарите препоръчват на пациентите, които са на антибиотици, да приемат успоредно и пробиотично кисело мляко .По този начин нежеланите странични действия като разстройство, например, могат да бъдат предотвратени.

 

Запекът отравя организма. Ако човек не може два, три дена да изпразни червата си, усещането със сигурност не е приятно. Тези, които мислят обаче, че запекът може да задви­жи процеси на гниене и да доведе до самоотравяне, е на грешна следа. Тази теория се развива и популяризира още през 16 век. Но лекарите в днешно време я наричат суеверие .Никога не е било доказано, че отровните вещества се поемат от червата. Не съществуват никакви науч­ни доказателства за това.

 

Всекидневното изхождане по голяма нужда е задължително. Само този, който всеки ден ходи до тоалетната се радва на здравословно хра­носмилане? Не. Хранителните навици, импулсът за движение и хормонал­ните промени също повлияват чревната дейност. Не е задължително човек да се изхожда всеки ден. Едва след 3-4 дни човек би трябвало да потърси помощни средства - успокояват специ­алисти. Това могат да бъдат домашни средства като накиснати във вода изсушени сливи или ленено семе с мед, но също и препарати от аптеката под фор­мата на таблетки и капки.

 

 

При разстройство - кола и солети. Действително ли вярвате, че ще откри­ете най-добрите лечебни средства срещу разстройство в супермарке­та? Това, че колата и солетите пома­гат е само половината истина. Срещу болестотворни причинители като салмонела и други вируси тези храни не помагат. Но все пак помагат да се ком­пенсира загубата на течности и соли – твърдят специалисти. Захарта в колата подобрява усвояването на солта и по този начин повече течности се задър­жат в тялото. Много по-добри обаче са изотоничните, по-малко подсладени напитки с високо съдържание на мине­рали.

 

Всеки ден трябва да се яде топла храна. В действителност няма никакви доказа­телства за това, че топлата храна осигу­рява на организма повече здравословни предимства, отколкото студената. Нито пък, че човек се нуждае всеки ден от сготвена храна. Лекарите отхвърлят тази теза: „Това е пълна безсмислица. Една голяма част от населението на Земята приема много рядко или почти никога топла храна. Здравословните проблеми там не възникват по-често."

 

Напротив, при сварената и изпечена­та храна често се наблюдават негативи, тъй като благодарение на горещината се губят витамини и е възможно да възник­нат вредни вещества. Много хранителни продукти обаче са по-вкусни след тер­мична преработка, по-хигиенични или по-дълготрайни. Варивата например трябва да се консумират винаги сваре­ни, тъй като съдържат вредни пектини. Като цяло обаче качеството на приема­ните продукти е по-важно за доброто храносмилане, отколкото тяхното при­готвяне или термична обработка.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Stan4o123
преди 10 години

Яжте каквото ви се яде?! Наистина експертно становище...

FuckDaPolice
преди 10 години

Яжте каквото ви се яде!!

Simonn123
преди 10 години

Е браво супер статия


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия