Няколко съвета как да не мръзнеш през зимата

2013-12-23 12:30:00
Няколко съвета как да не мръзнеш през зимата
Снимка: freedigitalphotos.net

На всички хора им е студено през зимата. Ясно е, че трябва да се обличаме добре и да се пазим от студа. Но има хора, които са по-чувствителни към студа. Те страдат, дори когато навън не е чак толкова студено, а ръцете и краката им са постоянно студени. Някои хора страдат от лошо оросяване на крайностите и това наистина им пречи, когато времето е студено.

 

Сега ще ти дадем няколко съвета как да се справиш, ако си по-чувствителен към студа и ти е трудно, когато навън скове студеното време.

 

Движение. Движението е важно, защото раздвижва кръвта и тя започва да циркулира по-бързо. Направи няколко упражнения преди да излезеш навън, това е много по-ефективно, отколкото да затопляш крайниците ти, ако са измръзнали. Не е лоша идея ако повървиш малко пеша навън и се раздвижиш и така. Ако например, изпуснеш автобуса и следващия е след 10 минути, вместо да седиш и да умираш от студ на спирката, защо не вървиш до следващата ?

 

Ако имаш по-слабо оросяване на крайниците, можеш да тренираш кръвоносните си съдове. Животът в затворено помещение при постоянна температура отслабва терморегулацията в организма. Можеш да редуваш топъл със студен душ, баня и сауна или да ходиш бос/а.

 

Желязо. Студените ръце могат да бъдат факт поради липса на желязо в организма. Желязото е важно за хемоглобина в кръвта. Затова хапвай повече богати на желязо храни като коприва, спанак, черен дроб и червено месо. Ако си вегетарианец наистина е добре да наблегнеш на растителните храни, които съдържат желязо, защото то е много важно за организма, а се набавя основно от червеното месо.

 

 

Морска риба. Употребата на мазна риба подобрява кръвообращението. Рибата е много полезна. Това, че е „мазна" не трябва да те плаши, защото именно в мазнината на рибата се съдържат Омега 3 мастни киселини. Това са полезните мазнини, които са много важни за здравето на човека.

 

Течности. Обезводняването намалява обема на циркулиращата кръв в организма и това може да е причина крайниците ти да са студени. Голяма чаша горещ бульон е добър вариант преди излизане навън, когато е студено. През деня пий билков чай с мед, домашна лимонада или друг чай, който обичаш.

 

Ако не си падаш по чайове можеш да си стоплиш голяма чаша мляко и да я подсладиш с лъжичка мед. Не забравяй, че кафето и други напитки, които съдържат кофеин, свиват кръвоносните съдове, така че е най-добре да ограничиш тези течности, поне докато се запролети.

 

Цигарен дим. Дори да не си пушач, не забравяй, че пасивното пушене е вредно. Цигареният дим влияе на кръвообращението, а дори да не пушиш, ако вдишваш чуждия цигарен дим, пак е вредно.

 

Обличай се добре. Слагай си наушници или шапка, шал, топли ръкавици. Сложи си два чифта чорапи, може да си купиш и термочорапи, които топлят много. Ако се обличаш добре студът няма да ти пречи толкова на нормалния живот и ще можеш да се радваш на зимата, въпреки че е студено навън.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 10 години

При 10 градусови температури едва ли ще измръзна, но ОК. :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия