Кървавите фотоси са вредни за здравето

2013-12-11 14:15:00
Кървавите фотоси са вредни за здравето
Снимка: Dreamstime

Медиите правят всичко възможно, за да се сдобият с уникални снимки, които да сложат към новините си. В това няма нищо лошо, стига кадрите да не са травмиращи. Наскоро направено проучване показва, че хората, които гледат кървави снимки и четат информация за атентати, са по-травмирани от тези, които са присъствали на събитията. Може да ви звучи странно, но е истина!

 

Учените направили изследване на психичните последствия от последователното излагане на насилие посредством традиционните и електронните медии след атентата в Бостън, който бе първият след този от 11 септември 2001 година.

 

 

Да ви припомним какво се случи в Бостън. Две бомби избухнаха в непосредствена близост до финалната линия на маратона, като отнеха живота на трима души, а 260 бяха наранени.

 

Снимките бяха цензурирани от медиите, но се появиха без цензура в интернет. Учените били изумените, когато установили, че действието на тези фотоси оказват толкова голямо влияние върху хората. Медийното отразяване предизвикало повече реакции към стреса от самото присъствие по време на атентата.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия