Как да подобрим волята си?

2013-12-08 12:39:00
Как да подобрим волята си?
Снимка: sxc.hu

Сигурно често ви се е случвало да седите пред компютъра си, прекарвайки множество безсмислени часове във взиране на фейсбука си, въпреки че имате много други задължения. Защо предпочитаме да губим времето си, вместо да се заемем с наистина важните неща, които така или иначе ще трябва да свършим, но с разликата, че ако ги отложим, въпросните усилия, които ще положим ще са повече, защото ще изникнат още много други неща, а времето няма да спре да ни притиска? Отговорът е волята ни или по-точно нейната липса. Макар да имаме множество идеи и намерения, липсва ли волята, то сме обречени на много мъчения, които можем да си спестим ако спазваме следните правила:

 

 

Не се отказвайте, а се насърчавайте

 

Осъзнаваме, че множество от задачите, които по една или друга причина трябва да свършите далеч не са любимото ви занимание, но за да трябва да ги свършите то има някаква основателна причина, която най-вероятно ще даде резултат в бъдеще. Ако задачата ви е именно такава, изключително важно е да имате силна воля, която да поддържате. Това може да стане като се насърчавате, а не отказваме. Пример за това е например да не използвате фразата "Не мога да свърша това", а да я замените с "Не върша това". Втората е далеч по-мотивираща и със сигурност ще ви помогне да се справите по-добре.

 

Наспивайте се

 

Както навсякъде и тук важна роля играе съня, тъй като, когато не се наспиваме сме далеч по-податливи на стрес, което намалява ефективността и прекършва волята ни. Няма как да не отчетем и факта, че липсата на сън води със себе си и липса на енергия, а тя до липса на желание на тялото да върши каквото и да е. За да не се стига до тази ситуация е добре да се наспивате, като припомняме, че посред специалисти най-добрата продължителност на съня е между 7 и 8 часа.

 

Забравете за мултитаскингът

 

Да, колкото и странно да ви звучи, оставете мултитаскингът за смартфоните си, а вие се съсредоточете само върху една задача. Така ще бъдете далеч по-ефективни и гарантирано ще свършите с пъти по-бързо. Да не забравяме, че и често използваме работата по няколко задачи едновременно като оправдание за липсата на резултати.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия