Хранете се в малки съдове, ако не искате да трупате излишни килограми

2013-11-22 09:59:00
Хранете се в малки съдове, ако не искате да трупате излишни килограми
Снимка: Dreamstime

Колкото и да не ви се вярва цветът и формата на чиниите и приборите, с които се храним, оказват влияние на количеството храна, което консумираме. Затова, ако искате да намалите хапването, започнете да се храните в по-малки чинии.

 

До този извод стигнали учените, след като направили експеримент с участието на деца в предучилищна възраст. Те им поднесли зърнени храни и мляко в големи и малки съдове. Докато сипвали храната, те ги питали дали количеството им е достатъчно или не. Поднасянето на храните и млякото продължило, докато малчуганите не казали, че им е достатъчно.

 

 

По време на проучването НЕ бе разрешена консумацията на храните и напитки!

 

Резултатите красноречиво показаха, че когато били използвани по-големи съдове, децата настоявали да им се досипе с 87% повече зърнени храни. Полът, възрастта и индексът на телесна маса не оказвали влияние на избора им.

 

След това специалистите направили още едно изследване. В него участвали деца между 6 и 10-годишна възраст. Учените им сипвали зърнени храни и мляко, докато малчуганите не им казали, че количеството е достатъчно. Този път обаче специалистите претеглили порциите преди поднасянето и консумацията им, за да разберат с точност какво количество храна е изядено.

 

Когато малчуганите се хранили в големи съдове, те искали с 69% повече зърнени храни и мляко и консумирали 52% повече храна. Освен това 14% от храната останала недоизядена.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия