Детоксикиращи храни или какво е полезно да ядем, когато сме на диета?

2013-11-20 17:00:00
Детоксикиращи храни или какво е полезно да ядем, когато сме на диета?
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време всички се стараем да изглеждаме добре. Това е изключително важно за нас, особено в пубертета, когато се себепознаваме и се приемаме такива каквито сме.

 

Повечето момичета прибягват до диети за да достигнат теглото, което искат. Нека не забравяме, че за да изглеждаме в перфектна форма на първо място трябва да бъдем здрави. Това означава, че трябва да внимаваме до какви диети прибягваме. В последните години на мода са детоксикиращите хранителни режими.


Ако искаш да спазваш такъв режим, сега ще ти разкажем повече за някои храни, които имат силна почистваща функция.

 

Лимони. Лимонът е много полезен плод. Не е харесван от повечето хора, защото е кисел и натрапчив на вкус, но е важно да влиза в менюто ни. Той премахва токсините от тялото ни и затова присъства в много диети. Ако имаш проблеми със стомаха, не е добре да го приемаш. Ако ти е прекалено кисел, можеш да добавяш лъжичка захар и да го разтваряш в гореща вода. Трябва да се пие всеки ден за да има ефект. Можеш да го добавяш към салатите си вместо оцет. Ако си пушач трябва да приемаш повече витамин С, защото тютюнопушенето унищожава витамин С в организма.

 

Ябълки. Особено през есента не е трудно да намериш свежи и вкусни ябълки. Кисели, сладки, можеш да си избереш тези, които са ти най-приятни. Те са богати на разтворими и неразтворими фибри, които поемат токсините от организма и ги изхвърлят. Ябълките действат добре на храносмилането, доставят витамини и минерали, които стимулират жлъчката и помагат на черния дроб да изхвърли токсините. Освен това ако имаш проблеми като запек, ябълките са много полезни, защото подпомагат перисталтиката и са идеален начин да излекуваш мързеливия стомах без лекарства.

 

 

Чесън. Чесънът е много полезен. Някои хора го обожават, други го ненавиждат, но не може да се отрече, че той притежава много свойства. Той съдържа вещества, които неутрализират токсините и тежките метали и подпомагат изхвърлянето им от тялото. Полезен е и, защото съдържа антибиотични и антивирусни свойства. В студеното време, когато си изложен/а на риск от настинка или грип, чесънът е идеално средство за превенция срещу вирусите. Трябва да внимаваш, защото ако прекаляваш може да раздразни стомаха ти.

 

Червено цвекло. То е много богато на витамини В3, В6 и С и бета-каротин, които подпомагат процеса на детоксикация. Действат благотворно на черния дроб и жлъчката, които органи са натоварени със задачата да премахват токсините от организма ни. Цвеклото съдържа фибри, които подпомагат храносмилането. Можеш да го хапваш сурово, на салата или да си правиш сок. След като консумираш цвекло, мий зъбите си, защото честата употреба може да окаже влияние на белотата на усмивката ти.

 

Нар. Нарът е богат на антиоксиданти, предпазва от възпаления и диабет. Най-добре е да го пиеш на сок. Можеш също да го слагаш към зелена салата или към сварен ориз.

 

Джинджифил. Сигурно си чувал/а, че има такава подправка. Оказва се, че той е много полезен и действа благотворно на организма. Ускорява метаболизма и има противовъзпалително действие. Можеш да го вариш на чай или да го настържеш на ренде и да го накиснеш в мед за няколко часа.

 

Кафяв ориз. Той е много по-полезен от белия ориз. Белият е пречистен за да е по-красив и с по-добър вид, но са отстранени най-полезните му свойства. Ако искаш да се пречистиш, купувай си кафяв ориз, той е богат на детоксикиращи елементи – витамини, магнезий и фосфор. Кафявият ориз съдържа селен, който предпазва черния дроб и подобрява тена на кожата.

 

Зелен чай. Една от тайните на добрата детоксикация е пиенето на много течности. Освен вода, би било добре да приемаш и зелен чай. Той е полезен за отслабването, а също така съдържа и много детоксиканти. Предпазва черния дроб от заболявания и подпомага функциите му.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия