Как да подобрим паметта си чрез природни средства?

2013-11-19 17:00:00
Как да подобрим паметта си чрез природни средства?
Снимка: freedigitalphotos.net

Спомняш ли си какво яде преди три дни? Или ти е трудно да не забравиш какво закуси вчера? Няма за какво да се притесняваш, всеки човек е така. Паметта действа на три стъпки: първо да достигне до информацията и да я подреди. Втората стъпка е, когато се нуждаеш да си спомниш нещо за повече време, то се превежда и ти изниква в съзнанието.

 

И накрая, ако трябва се възвръща цялостен спомен за нещо, което се е случило. Това, което се случва с храната, се случва и с много други неща, които правим механично, тогава споменът си остава на първа стъпка и не преминава по-напред. Но има много начини, с които да можеш да подобриш паметта си и един от тях е да обръщаш внимание на детайлите, които ни позволяват да си правим асицоации, така се запомня много по-лесно.

 

Връзката между паметта и храната не свършва тук. Освен от генетиката, нивото на физическа активност, начинът на живот и други фактори, начинът на хранене влияе страшно много на здравето на мозъка. Специалисти изтъкват важността на например, средиземноморската диета. Колкото повече изследвания се правят за храните, включени в средиземноморската диета, толкова по-ясно става, че наистина тези храни вляят добре на мозъка.

 

За да подобриш паметта си и здравето си, имай предвид храните, които ще ти изброим.

 

 

Омега 3. Освен, че подобрява състоянието на мозъка, помага и за намаляването риска от Алцхаймер. Не се съдържа само в рибата и морските дарове, а също и в зеленчуци като спанак, броколи, фасул и тиквените семки.

 

Плодове и зеленчуци. Приемът на антиоксиданти предпазва клетките на мозъка.

 

Зелен чай. Полифенолите предпазват от свободни радикали и консумацията на зелен чай подобрява паметта като намалява процесът на стареене в мозъка.

 

Червено вино. Умерената консумация на вино, например по чаша на ден, е изключително полезно за паметта и процесът на запомняне.

И накрая:

 

Забрави за наситените мазнини. Мазнините от животински произход, които идват от червеното месо и млечните продукти, влияят зле на паметта и концентрацията. Също така прекалената консумация на храни с високо съдържание на калории, може да доведе до наднормено тегло.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия