От днес започват Коледните пости

2013-11-15 10:29:00
От днес започват Коледните пости
Снимка: Dreamstime

От днес /15 ноември 2013/ започва Коледният пост, който е втори по продължителност след Великия пост. Той е дълъг 40 дни, но не е така строг като Великия и Богородния пост. Има дни, в които се разрешават риба, охлюви, миди и октоподи.

 

Постите се спазват до 25-ти декември, когато честваме Рождеството на Иисус Христос. Те са се зародили през 12-ти век, но корените им трябва да се търсят още в зората на човечеството, когато Господ е дал заповед на първата човешка двойка – Адам и Ева, които не трябвало да „ядат от дървото за познаване на доброто и злото“. С това хората в самото начало е трябвало да се научат не само на послушание, но и на въздържание – условия, които са така нужни за нравственото усъвършенстване на човека, за утихване на страстите и за възстановяване на общението му с Господ.

 

Още от старозаветни времена хората са постели основно в дни на скръб и тежки изпитания, при покаяние и преди започване на важно и трудно дело, за да се изпроси Божията милост и подкрепа. Самият Иисус Христос започва своето земно служение с 40-дневен пост и утвърждава поста, като му придава нов, по-дълбок духовен характер и смисъл.

 

В днешно време повечето хора са големи грешници. Затова е хубаво постите да се спазват, за да може хората, които са съгрешили, да пречистят греховете си, да се покаят и да върнат мира в душите си.

 

Какво може да ядем по време на Коледния пост?

 

Човешкият организъм има нужда от белтъчини, затова когато се спре консумацията на месо и млечни продукти, трябва да се намерят алтернативни продукти, които да доставят нужните на тялото ни витамини и минерали. Наблегнете на консумацията на нахут, гъби, авокадо, ориз, боб, леща, тофу, растителен кашкавал, кълнове, сушени плодове, ядки, семена и пълнозърнести продукти.

 

По време на постите е хубаво да се храните разнообразно и да наблягате на плодовете и зеленчуците. В тях има доста ценни витамини и минерали, които са нужни на организма ви, особено когато го лишавате от месо и млечни продукти.

 

Сигурно си мислите, че когато човек спазва пости, той се храни разнообразно. Това не е вярно! Коледният пост се пада в сезона на зелето, карфиола, броколите, спанака, праза, тиквата, морковите и картофите, така че определено има с какво да разнообразявате менюто си. Също така може да похапвате грах, бамя и брюкселско зеле.

 

Любителите на пастата ще могат да продължат да я консумират, стига в нея да не се съдържа месо или яйца.

 

В никакъв случай не бива да спазвате постите с цел да отслабнете! Те са, за да може човек да се покае пред Господ и да се пречисти от греховете си! Ако не сте вярващ/а, по-добре не спазвайте постите!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия