На всеки се случва да злоупотреби с алкохол и да преживее ужасът на махмурлука, когато се събуди след пиянска вечер. Всички сме чували за народните методи с шкембе и бира, но до колко помага? Друго вярване е, че ако ядем хляб, той ще абсорбира алкохола, но това не е вярно, защото алкохолът и храната се преработват по различен начин от тялото. Сега ще ти посочим няколко трикчета, които ще те накарат да се чувстваш малко по-добре на сутринта.

 

Консумирай фруктоза. Изследване показва, че прилепите, които често се опияняват от алкохола във ферментиралите плодове, които ядат. Тези прилепи, когато са „опиянени”, хапват плодове с високо съдържание на фруктоза. Предполага се, че този метод работи и при хората.

 

Раздвижи се. Знаем, много е трудно. С главоболието и цялото гадно усещане в стомаха, със сигурност не ти се тича в парка, но ще се почувстваш по-добре. Не е нужно да се товариш, направи някакви леки упражнения. Те ще спомогнат циркулацията на кръвта, а тя ще ускори филтрирането на алкохола. Дори пет минути джогинг ще са достатъчни. Разбира се, физическата активност ще помогне, ако си леко пиян/а. Ако си в силно нетрезво състояние, няма как да правиш упражнения.

 

 

Вода. Внимавай с водата, тя не е много удачна, когато си пиян. Заложи най-добре на айран, който ще те хидратира заради солта, която съдържа.

 

Кафе. Кофеинът ще те накара да се чувстваш по-бодър/ра. Вземи си чаша кафе или енергийна напитка. Ще помогне на метаболизма ти.

 

Грейпфрут. Изпий две чаши сок от грейпфрут – така няма да миришеш на алкохол. Този плод съдържа антиоксиданти и стимулира черния дроб.

 

Душ. Студен душ. Той ще те ободри и ще ускори кръвообращението на тялото ти. Измий лицето си отново със студена вода. Така по-лесно ще се върнеш пак на себе си.

 

Мед. Със сигурност у вас има някое скътано бурканче мед. Оказва се, че той е полезен освен при простуди и грип, също така и когато говорим за махмурлук. Когато се събудиш след тежка вечер, хапвах през 20 минути по 3 чаени лъжички мед. Главоболието ти значително ще намалее.

Автор: Nadejda Atanasova