Всяко момиче се е опитвало поне веднъж в живота си да отслабне. Диети, спорт, какво ли не, но някои не се поддават толкова лесно на тези хранителни режими и лесно се отказват. Не всяка диета е подходяща за дадения организъм, също така трябва и воля, за да има резултат. В тийн годините е важно да се храниш пълноценно и балансирано и да си набавяш всички необходими вещества. Ако искаш да свалиш само няколко килограма, най-добре е да не спазваш изтощителни диети, а да внимаваш какво ядеш, без да се вманиачаваш. Сега ще ти посочим няколко храни, които са полезни, ако искаш да отслабваш, дори да не си на диета.

 

Овесена каша, гарнирана с орехи. Ядките са трудни за храносмилане, тъй като са много плътни. В резултат на това те остават в храносмилателната ти система за по-дълго и удължават чувството на ситост в продължение на часове. "Малко орехи с въглехидрати, като тънък слой фъстъчено масло върху пълнозърнест тост," препоръчва Клерънс Крендъл – известен диетолог от САЩ.

 

 

"Въглехидратите ви дават енергия, а ядките забавят освобождаването на тази енергия, така кръвната захар остава със стабилни нива." Крайният резултат? Ще бъде по-малко вероятно да тичаш към баничарницата или близките дюнери, заради вълчият глад, който те гони.

 

Мляко. Едно изследване, публикувано в американския вестник по клинично хранене установило, че хората, които пият чаша и половина мляко на ден изгубили почти два пъти повече от теглото си, спрямо тези, които консумират само половин чаша. Как така? Пиещите повече мляко имат по-високи нива на витамин D, който е свързан със загубата на тегло.

 

"Всеки хранителен дефицит забавя метаболизма ти, причинявайки задържането на тегло", обяснява Крендъл. Ето как млечните продукти могат да те направят по-слаба, като противодействат на този ефект.

 

Домашно приготвен сандвич. Момичета, които обядват в заобикалящите заведения за пица на парче или хамбургери поне веднъж седмично, намаляват теглото си по-малко от тези, които носят храната си в училище. Изследователите, които провеждат проучването, сочат, че не притежаваш толкова много контрол върху съставките и размера на порциите, когато храната ти е приготвена от някой друг. Разбира се, това е вярно, без значение, кога излизаш да хапнеш навън, но най-голяма връзка е установена с обедните ястия.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova