Всички момичета искат да имат красива и здрава грива. Всяка една притежава различен тип коса, различна на цвят и какво ли не, но в много важно да полагаш грижи за да бъде косата ти такава, каквато искаш.

 

На всички ни е ясно колко е вредно боядисването, горенето с маши, преси и сешоари ежедневно. Трябва да пазим косата си, да не я третираме много, да я подхранваме с маски и витамини. Разбира се, важно е и какво ядем. Казват, че „Човек е това, което яде", съответно косата ти е отражение на начина ти на хранене.

 

Здравето на косата зависи от кръвоснабдяването, кръвообращението и храненето. Важни са също функцията на щитовидната жлеза, чернодробните хормони и стресът.

 

 

Пълноценното хранене и приемът на много течности е в основата на това да имаш здрава и красива грива. Специалистите са категорични, че колкото по-близо до природата набавяш храната си, толкова по-полезно е за косата.

 

Сярата е „минералът на красотата" и се намира най-концентриран в косата, кожата и ноктите, помага на циркулацията на кръвта в организма и намалява възпаленията. Смята се, че достатъчният прием на сяра в организма може да подпомогне растежа на хора, страдащи от оплешивяване. Особено полезни са храните, които съдържат йод и калии, като например водораслите.

 

Обем. Доказано е, че ¼ от обема на косъма се дължи на водата в него, което означава, че косата е гъвкава и мека, само ако е достатъчно хидратирана. Затова трябва да пиеш много вода, дори да не обичаш и да ти е трудно. Така пречистваш тялото си от токсини и хидратираш косата и кожата си.

 

Желязо. Ако не приемаш достатъчно желязо, това значи, че косата ти изпитва глад за кислород, защото желязото е отговорно за пренасянето на кислород до косъма. Нужните дози желязо можеш да си набавиш от червеното месо, грахта, фасула и копривата.

 

Морските храни са източник на цинк, който предотвратява косопада. Също така колкото повече мед съдържа храната ти, толкова по-блестящ е цветът на косата ти. Можеш да си набавиш тези вещества от стридите, скаридите и черния дроб, също така от зеленчуци, ядки и семена.

 

Протеини. Протеините изграждат корена на косъма, а витамините В и С се грижат за неговата здравина. Протеини се съдържат във всички животински продукти като месо, мляко, яйца и зърнени храни, ядки.

 

В месото, млякото, яйцата, ядките и рибата има витамин В, а витамин С се съдържа в цитрусите, шипките, ягодите и магданозът. Морковите и кайсиите пък са полезни за скалпа.

Автор: Nadejda Atanasova