Заричаш ли се да започнеш диета от Новa година? Да броиш калории, да избягваш любимите си храни, да не пиеш газирани напитки, да живееш без шоколад... Само защото си се отпуснал/а през празниците или ваканцията, или защото ти е трудно да се убедиш, че имаш нужда от нов хранителен режим?

 

Преразгледай календара си. Вместо да сядаш на кафе или на кръчма с приятелите си, където лесно може да се изкушиш да хапнеш нещо сладко, например, има други варианти за срещи с аверчетата ти. Раз­ходка в планината или парка например ще ти остави прекрасни споме­ни, без да те постави в ситуация, в която да се храниш излишно.

 

Изгради си „предтрапезен ритуал". Преди да седнеш на богата маса, хапни 2 чаши прясно нарязани зеленчуци или изпий чаша зе­ленчукова супа, като към тях прибави едно сварено яйце. Така няма да се нахвърлиш на ядките, сиренето и малките лакомства, които се сервират преди вечерята. Две шепи ядки доставят цели 350 калории.

 

 

Използвай точковата система. Когато отвориш меню в ресто­рант или разглеждаш вкусните десерти на семейната трапеза, поста­ви на всяка храна оценка от 1 до 10. 1 ще дадеш на храна, която не те привлича особено, а 10 на най-вкусната и желана храна. Опитвай всички храни, на които си дал/а над 7 точки, като общото им количество не бива да надхвърля големината на една нормална порция. Така ако поискаш 3 малки парченца от различни торти или по половин порция от две различни салати, това няма да навреди на фигурата и здравето ти.

 

Управлявай алкохола. Не само храненето се нуждае от внимате­лен контрол. Алкохолът стопля и развеселява, но и води до прекомерна консумация на храна след това. Самият алкохол пък лесно трупа маз­нини по тялото. Ако целта ти е да си в перфектна форма, позволи си една чаша вино или бира или едно малко концентрирано питие. Винаги избирай алкохол, който можеш да пиеш дълго време. Преди да посег­неш към първото питие, изпий голяма чаша вода. Ако след първото питие имаш нужда от второ, отново изпий чаша вода.

 

Ограничи газираните напитки и соковете. Нищо не доставя на тялото толкова празни калории, колкото напитките, в които не усе­щаш захарта.

 

Бъди физически активен/на. Когато се движиш и спортуваш, хра­ната ще бъде използвана за възстановяване и шансът да натрупаш излишни мазнини е минимален. Особено важно е да спортуваш в дните, в които се храниш най-обилно.

Автор: Nadejda Atanasova