Как да пребориш предменструалния синдром?

2013-10-27 16:00:00
Как да пребориш предменструалния синдром?
Снимка: sxc.hu

Всеки месец преживяваш кошмара на предменструалния синдром и губиш желание за каквото и да е? Предменструален синдром или накратко ПМС са всички онези симптоми, които изпитваш преди да дойде менструацията ти. Раздразнителност, болки, огромен апетит за сладко и всякакви други храни, задържането на вода и тн. При всяка жена е различно, някои имат много симптоми, други почти не, но как можеш да се справиш по-лесно с месечното неразположение?

 

Бъди физически активна. Колкото и да нямаш желание за нищо и се чувстваш зле, една тренировка от 30 минути ще те накара да се почувстваш пречистена. Не е нужно да се претоварваш, прави нещо, което ти харесва – аеробика, каране на колело, танци или просто разходка в парка - всичко, което ще те накара да се усмихваш и да оправиш настроението си.

 

 

Избягвай солените храни, защото тялото ти е задържало вода, а ако намалиш солта ще е по-лесно да ги изхвърли.

 

Намали сладкото и кофеина. Важно е да се храниш по-често и на малки порции, отколкото да прекалиш с шоколада или някакво друго сладко изкушение, защото бързите въглехидрати отпускат много енергия наведнъж, а това не ти трябва. Особено с разклатеното ти настроение. Е, разбира се, не ти казваме да спреш всичко сладко. Ако ти се хапва шоколад – хапни, но малко и по възможност черен.

 

Не стой вкъщи да се самосъжаляваш. Чувстваш се като парцал, лошо ти е и нямаш желание за нищо. Почивай си, няма лошо, може и да си полегнеш, да поспиш, ако тялото ти има нужда. Но приятелите ти да ти звъннат, че отиват на купон, кино или някакво събиране? Не отказвай, излез и се разсей, посмейте се и ще видиш как ще се почувстваш по-добре.

 

Ако много ти бушуват хормоните и се караш с гаджето например, поговори с него да за да може да разбере какво ти се случва и да ти помага. Прекарвайте време заедно, правете готини неща и ще се отпуснеш, няма да си толкова нервна. Ако симптомите ти са много силни или изпитваш голяма болка, най-добре се консултирай с лекар.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия