Много е кофти да си на диета, да се ограничаваш, да даваш всичко и от себе си и в същото време да не постигаш така желания резултат. Но защо се получава така? Хем сте променили хранителния си режим, хем спортувате, хем почти не отслабвате. Причините могат да бъдат няколко:

 

Не се храните редовно – не си мисли, че колкото по-рядко ядеш, толкова по-бързо ще се отървеш от излишните килограми. Повечето известни диети са направени след редица проучвания. Щом е написано, че трябва да закусваш в 8 часа, да хапваш отново в 11 часа и после да обядваш в 13 часа, значи трябва да го правиш. Не се залъгвай, че като пропуснеш хапването в 11 часа ще си направиш добро. Напротив! Редовното хранене активира метаболизма и ти помага по-бързо да се отървеш от излишните килограми.

 

 

Не приемате достатъчно вода – по време на диета /а и не само!/ освен правилното хранене, правилното консумиране на течности също е от значение. Когато човек е на диета е важно да поддържа организма си достатъчно хидратиран, за да не си докара излишни здравословни проблеми. Също така водата засища. Когато усетите чувство на глад, изпийте една чаша вода, изчакайте да мине половин час и ако още сте гладни – тогава яжте.

 

Имате прекалено големи очаквания – няма как човек да не остане разочарован, ако иска да отслабне с 10 килограма за 1 месец, а свали само 3. Затова трябва да си поставяте разумни цели, които може да постигнете.

 

Искате да отслабнете с хапчета – всеки пълен човек си мечтае за вълшебно хапче, което ще го отърве от излишните килограми. За съжаление, обаче, такова не съществува. Вместо да си давате парите за рекламирани хапчета и прахчета за отслабване, по-добре вложете същата сума в плодове и зеленчуци, например. Няма как да се отървете от излишните килограми, като пиете хапчета. Това става с хранителен режим и редовни тренировки.

 

Напълно спирате консумацията на любимите си храни – когато човек се лишава дълъг период от време от любимите си ястия, той започна да се изнервя и един ден просто му писва. Писва му и престава да спазва диетата, на която е. За да не се стигне до този момент, по-добре е от време на време да си позволявате дребни изкушения или просто да си изберете хранителен режим, който включва вашите любими храни и напитки.

 

Снимка: Dreamstime


Ежедневно следите теглото си – в това няма нищо лошо, стига да не оказва влияние на психиката ви. Ако фактът, че няколко дни подред сте едни и същи килограми, е в състояние да ви откаже от начинанието, с което сте се захванали, по-добре се мерете през няколко дни или веднъж седмично. Така е сигурно, че всеки път, когато стъпите на кантара, ще тежите по-малко от предходния.

 

Не спортувате достатъчно – диетата не е достатъчна, за да се отървете от излишните килограми. Трябва и да тренирате, особено ако не искате след време да сте слаби, но и отпуснати.

Автор: Ралица Солакова