Доказано: Алкохолът подобрява настроението на тийнейджърите

2013-10-22 15:15:00
Доказано: Алкохолът подобрява настроението на тийнейджърите
Снимка: Dreamstime

Защо тийнейджърите обичат да посягат към спиртните напитки? За да изглеждат готини или за да се чувстват добре и да имат настроение? Сигурно си мислите, че е първото, но истината е, че алкохолът подобрява настроението на младежите. Това бе доказано от датски специалисти, които наблюдавали поведението на 230 гимназисти, съобщи Газета.ru.

 

Когато обаче едно момиче пие повече, отколкото й е необходимо, за да й стане весело, тя става апатично настроена към случващото се. В същото време обаче психологическото състояние на момчетата не се влошава.

 

 

Каква е причината младежите да посягат към чашката?

 

Според психолозите те го правят, за да намалят напрежението и да се избавят от чувството на неувереност в компанията на своите приятели. Статистиката показва, че социалните мотиви са една от основните причини за употребата на алкохол сред тийнейджърите.

 

По време на експеримента с гимназистите, учениците трябвало да съобщават за изпития от тях алкохол за седмица, а след това по време на парти всеки час са били подлагани на тестове за концентрацията на спирт в кръвта. Учените са оценявали психологическото състояние на участниците на базата на три параметъра – радост, затвореност и апатия.

 

Средният показател на съдържание на алкохол на младежите е бил около 35 грама спиртна напитка за момчетата и около 20 грама за момичетата. Нивото на радостта било 3.25 пункта за двата пола, апатията – 2. Специалистите установили, че при тийнейджърите радостта се усилва право пропорционално на количеството изпит алкохол.

 

При девойките връзката между радостта и алкохола е била наблюдавана до един момент. Ако дозата е над 50 грама, момичетата започвали да стават апатично настроени към околните. Голяма част от девойките са показали и признаци на депресия.

 

При момчетата ситуацията е по-различна. Те пият по-често и повече алкохол и поради тази причина техният организъм е по-малко чувствителен към спиртните напитки и те по-рядко се сблъскват с негативните ефекти. А и като цяло представителите на силния пол носят повече на пиене.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия