Зимата наближава и повечето хора вече не се интересуват от диети и тренировки, защото смятат, че дебелите дрехи ще скрият излишните им килограми. Това обаче няма как да стане и за да не ви бъде трудно през пролетта да влезете във форма, хранете се разумно и сега и спортувайте редовно.

 

 

Някои хора наистина не разбират защо напълняват. Според тях не прекаляват с храната и се движат достатъчно. Може да им се вижда така, но явно правят грешки, които им костват излишни килограми. За да не стигате до напълняване и изпробване на най-различни диети, вижте няколко лоши навика, от които трябва да се отучите, ако искате да имате стройна снага:

 

Пиеш прекалено много чай и кафе – когато човек приеме прекомерно количество кофеин, той става изнервен, раздразнителен и не може да спи спокойно. Затова ограничете количеството му и се отучете да пиете кафе или чай, докато се храните. По този начин пречите на организма си да абсорбира желязо и тялото изхвърля полезните съставки като ненужни.

 

Често хапваш калорични неща между храненията – хубаво е човек да се храни редовно и по малко, но трябва да внимава какво точно приема. Има разлика дали ще изядете един банан или един пакет чипс, нали? Калоричните дребни нещица може да ти дават временна енергия, но хората, които не спортуват редовно, започват да трупат мазнини и излишни килограми, без да осъзнават защо.

 

Вечерята ти е късно и е доста обилна – най-добре е закуската да ти е обилна, обядът малко по-малко от първото ти ядене за деня, а вечерята да бъде най-оскъдна. С наближаване на нощта организмът започва да работи по-бавно. Когато човек прекали с хапването късно вечер, тялото няма достатъчно време и енергия да преработи приетата храна и напитки и всичко се лепва на дупето, корема, краката и т.н. Научи се да вечеряш преди 19 часа и консумирай лесно обработваеми храни, които няма да затормозят организма ти.

 

Снимка: Dreamstime

 

Редовно преяждаш през почивните дни – не бъди от хората, които смятат, че след 5-дневна работна/учебна седмица, имат два дни на разположение, през които могат да изядат света. За съжаление, килограмите се лепят, както през седмицата, така и през уикендите. Затова внимавай какво ядеш всеки ден. Вместо да празнуваш края на работната/учебната седмица с обилно ядене, направи нещо друго, което също ще ти донесе положителни емоции, но не и излишни калории. Можеш да отидеш, например, на разходка сред природата, на СПА процедури, на кино, на театър и т.н. Варианти много и то все без съдържание на калории! :)

 

Не пиеш достатъчно количество вода – през зимата хората се потят по-рядко и по-малко и затова трудно ожадняват и не приемат редовно течности. Хубаво е да си носиш мъничко шишенце с вода навсякъде със себе си. По този начин няма да забравяш да пиеш и организмът ти ще е достатъчно хидратиран. Запомни, че за да имаш бърз метаболизъм, трябва да се храниш здравословно, да пиеш достатъчно вода и да спортуваш редовно.

Автор: Ралица Солакова