Как да се справим с лошия дъх?

2013-10-01 17:00:00
Как да се справим с лошия дъх?
Снимка: Dreamstime

Лошият дъх е проблем, който е причина за ниско самочувствие и социална изолация и се среща при хиляди хора. Той се появява по време на сън, когато в устната кухина има по-малко слюнка, следствие на което се развиват бактерии, които го причиняват. Наличието на слюнка е важно, защото чрез нея се отмива храната останала в устната кухина, както и бактериите в устата и когато вечер количеството й намалее, тази й функция е невъзможна. Как обаче да се справим с проблема?

 

Задължително си мийте зъбите вечер

 

Както споменахме по-горе една от главните причини е разграждащата се в устата храна, което значи, че ако вечер си измиете зъбите, храната ще изчезне и вероятността да имате лош дъх е сравнително по-малка.

 

Избягвайте алкохола, определени храни и гладуването

 

Доказано е, че консумирането на алкохол води до лош дъх. Ограничете консумацията му, така хем ще спасите черния си дроб, хем няма да всявате ужас с отварянето на устата си. Избягвайте и храни с остра миризма, защото именно тяхното разграждане в стомаха води до така мразения неприятен аромат. Другите храни, с които трябва да внимавате, са млечните продукти, рибата и кафето. Странно, но и гладуването може да ви донесе лош дъх, така че се хранете редовно.

 

Пийте много вода

 

Пиенето на вода кара тялото ви да не забавя отделянето на слюнка, благодарение на която храната и бактериите биват отмивани. С други думи чрез пиенето на вода вие ще премахнете причинителя на лош дъх, така че не се колебайте и грабвайте чашата с вода.

 

Ако въпреки изпълнението на тези съвети лошият дъх не изчезне, то има голяма вероятност да трябва да посетите лекар. Има и не малко заболявания, чийто симптом е именно лошия дъх, затова един преглед никога няма да ви навреди.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия