Как да се храниш правилно и здравословно в училище?

2013-09-30 15:15:00
Как да се храниш правилно и здравословно в училище?
Снимка: Dreamstime

Всеки човек е наясно, че за да се радва на красива и стройна линия и за да няма проблеми със здравето, трябва да се храни здравословно и да спортува. В днешно време обаче все по-често обръщаме гръб на здравословния начин на живот и хапваме всевъзможни боклуци. Основното ни извинение е, че нямаме достатъчно свободно време и в училище няма как човек да се храни здравословно. Това не е вярно! Има една поговорка, която гласи, че „когато човек има желание – намира начин, ако ли пък не – причина“. Затова вместо да залъгвате себе си и околните, вземете нещата в свои ръце и започнете да щадите организма си.

 

Това, че си по няколко часа на ден в училище, не означава, че трябва да хапваш основно нездравословни храни като кроасани, баници, мекици, пици, солети и т.н. Да, най-лесно е да отидеш и да си купиш нещо евтино и вкусно, но приятно ли ти е после, когато се погледнеш в огледалото и установиш, че си по-пълен/пълна от миналата година? Не искаш ли да изглеждаш добре, да се чувстваш добре и да привличаш вниманието на околните? Ако отговорът е положителен, то трябва да промениш хранителните си навици и да започнеш да спортуваш редовно. Но нека сега поговорим за храната.

 

 

Като за начало е добре да се научиш да си носиш храна от вкъщи в училище. Може да не е удобно, но определено ще ти бъде от полза – хем ще спестиш пари, хем ще се храниш здравословно. Домашно приготвената храна ти осигурява нужните хранителни вещества и в същото време не вреди на здравето ти.

 

Ако изведнъж ти се прииска да хапнеш нещо между другото – направи го, но нека не ти става навик. Знаем колко вкусни са бисквитките, вафлите, солетите, соленките и т.н., но трябва да ограничиш тяхната консумация. Това не означава да ги забравиш напълно, просто нека нещата бъдат в границите на разумното и здравословното. Ще е по-добре за здравето и фигурата ти, ако замениш гореизброените неща с по-полезни такива като кашу, бадеми, сливи, фурми, банан и т.н.

 

Здравословно, значи балансирано. Наблегни на консумацията на храни, богати на калций, например на млечни продукти. Нека обаче не са с прекалено висока масленост, защото това са допълнителни калории. Също така избягвай и тези, които са с 0.1% масленост, понеже не са полезни за здравето. Заложи на златната среда 1-2-3 процента.

 

Вече достатъчно поговорихме за храната, време е да обърнем внимание и на още няколко фактора. Водата също е от значение за здравето и талията ти. Носи си винаги по една малка бутилка с вода, за да можеш да утоляваш жаждата си, когато имаш нужда. Също така, когато шишето е пред погледа ти, ще пиеш по-често вода, а това е добре за здравословното ти състояние и метаболизма ти. Хубаво е да знаеш, че дехидратацията прави човек уморен и летаргичен. Докато наблягаш на консумацията на вода, трябва да се постараеш да намалиш приема на кофеин. Прекомерното количество ще те дехидратира допълнително и ще изчерпи калция, което ще доведе до ранна остеопороза.

 

Снимка: Dreamstime

 

Храненето е от изключително важно значение за здравето, но спортът също си оказва своето влияние. Ако не искаш редовно да висиш по лекарските кабинети и да ти се подиграват за външния вид, започни да спортуваш редовно. Много е важно да се захванеш с нещо, което наистина ти доставя удоволствие. Ако не обичаш да ходиш на фитнес – не ходи. Запиши се на нещо друго – танци, аеробика, плуване, тенис и др. Изборът е огромен, от теб зависи дали ще положиш усилия да изглеждаш и да се чувстваш добре, или не.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия