Стряскащите снимки и надписи върху кутиите с цигари нямат ефект

2013-09-05 15:59:00
Стряскащите снимки и надписи върху кутиите с цигари нямат ефект
Снимка: Dreamstime

Има практика върху кутиите от цигари да се поставят шокиращи надписи и послания, имащи за цел да откажат пушачите от вредния им навик. Наскоро направено проучване обаче показва, че те нямат особен ефект, съобщи Франс прес.

 

 

Близо 60 страни от цял свят налагат на тютюнопроизводителите да поставят предупредителни надписи върху пакети от цигари. Но дали ще има ефект от тях? За да дадат отговор на този въпрос специалистите проучили въздействието на тези стряскащи послания върху малко повече от 1 000 британци между 11 и 16-годишна възраст.

 

66% и 75% от анкетираните съответно през 2008 и 2011 година споделили, че не пушат, докато останалите го правели от време на време или редовно. По-малко от 10% си спомняли за снимките и надписите върху гърба на цигарените кутии. Най-запомнящи се били фотосите на болни бели дробове, рак на гърлото и развалени зъби.

 

Ако посланията върху гърба на цигарените кутии не са придружени със снимка, по-малко от 1% от интервюираните могат да ги повторят.

 

47% от хората, които участвали в анкетата през 2011 година, се спомнят надписа „Пушенето убива“, при 58% през 2008 година. Надписът "Пушенето вреди на вас и на другите около вас" пък бил запомнен от 25% през 2011 година и 41% през 2008 година.

 

Въпреки че през 2011 година предупредителните надписи не са имали по-разубеждаващ ефект за редовните пушачи, отколкото през 2008 година, те са били по-ефикасни за непушачите и тези, които палят рядко.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
wish.it
преди 10 години

kaRamella - много лошо. ;ss

kaRamella
преди 10 години

Даже и не забелязвам какво пише.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия