"За" или "против" вегетарианството?

2013-08-21 13:15:00
Снимка: Dreamstime

Има хора, които не могат да си представят обяда или вечерята без присъствие на месо, но има и такива, които се отвращават от неговия мирис и вкус и смятат, че животните не са създадени, за да бъдат изяждани от хората. Всеки с гледната си точка.

 

Защо някои лекари препоръчват хората да намалят и по възможност да спрат консумацията на месо?

 

Според повечето привърженици на вегетарианството месото е токсичен продукт. Факт е, че доста хора, които отглеждат животни за продан, ги тъпчат с всевъзможни хормони, за да ускорят тяхното израстване и да ги направят по-едри и апетитни. Не само в тлъстото месо има мазнини. Дори в най-нетлъстото се съдържат от 15 до 30 процента мазнина.

 

И въпреки това месото си има своите положителни качества. В него има протеини, които са основата на храненето и азотни съставки, от които тялото ни има нужда всеки ден. Белтъчините и протеините са изключително важни за правилното функциониране на човешкия организъм. Те са съвкупност от аминокиселини, които са полезни за тялото. Колкото повече аминокиселини има в един продукт, толкова по-хранителен е той, твърдят специалистите.

 

Класификация на белтъчините по биологична стойност:

 

- яйца

- краве масло

- свинско месо

- говеждо

- риба

 

- жито

- ориз

- ръж

- картофи

- зелен грах

 

Не бива да се забравя, че месото е важен продукт, доставящ на организма витамин В12, който се бори с анемията.

 

 

Какво да правим, ако досега сме консумирали месо, но искаме да станем вегетарианци?

 

За да не стресирате организма си, трябва да промените хранителните си навици постепенно. Първо намалете животинските протеини в храната си. Започнете да консумирате месо 2-3 пъти седмично, като е хубаво да наблягате на крехкото пилешко и телешко месо. Ако изведнъж ви се дояде месо, хапнете си. В никакъв случай не се лишавайте, защото рискувате да станете раздразнителни и агресивни. След като сте взели решение да намалите и след време да спрете консумацията на месо, трябва да дадете на организма си други здравословни продукти – зърнени и бобови храни, например. Другото важно нещо, което не бива да пропускате, е ежедневната употреба на яйца и млечни продукти.

 

Хубаво е да имате предвид, че растителните протеини са по-бедни от животинските. Липсват повече от една аминокиселини. Те обаче може да се наваксат, като наблегнете на консумацията на яйца и млечни продукти. Най-богатите на белтъчини зърнени продукти са ръжта, овесените ядки и ориз.

 

След като вече сте се отказали напълно от употребата на месо, започнете да се храните по-често със сезонни плодове и зеленчуци. Яжте ги пресни, варени или под формата на фреш. Също така е препоръчително редовно да хапвате бадеми, фъстъци, кашу и слънчогледови семки.

 

Вегетарианството не лекува.

 

Не си мислете, че като откажете месото и болестите ще бягат далеч от вас. Редица проучвания показват, че диетите богати на плодове и зеленчуци по никакъв начин не намаляват риска от инсулт, инфаркт или развитие на рак на гърдата, яйчниците, простатата и т.н. За да бъдете здрави, трябва да се храните здравословно и да спортувате редовно.

 

Известен е фактът, че червеното месо увеличава риска от рак. Но защо се получава така?

 

След редица направени проучвания учените установили, че при хората, които ядат червено месо поне два пъти на ден, рискът да се развие рак на червата е с над 35% по-голям в сравнение с тези, които го консумират максимум веднъж в месеца. Това не означава, че трябва напълно да се откажете от месото, просто го консумирайте с мярка.

 

 

Човешкото здраве не зависи от това дали ще бъдеш вегетарианец или не. Това е нещо комплексно. Зависи от начина ти на хранене, от редовното спортуване, от начина на живот, който водиш и т.н. Липсата на месо в менюто ти не гарантира, че ще бъдеш дълголетник.

 

*

Веднъж попитали 70-годишния английски писател Бърнард Шоу - вегетарианец, как се чувства. Той отговорил: "Прекрасно, само лекарите ми досаждат, като ме убеждават, че ще умра, понеже не ям месо". Минали 20 години и Бърнард Шоу станал на 90. Тогава отново му задали същия въпрос. "Чувствам се чудесно - казал той. - Вече никой не ме безпокои. Всички лекари, които ме плашеха, че няма да мога да живея без месо, вече умряха."

 

Снимки: Dreamstime

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
gugenceto2
преди 10 години

Всеки има правото да си избира.

kaRamella
преди 10 години

3A!

Stan4o123
преди 10 години

Така,1во,нека да уточним за мазнините - в животинските мазнини няма почти нищо,освен "наситени" мазнини,които са трудни за преработка и не носят почти нищо,освен калории,докато растителните мазнини ( с изключение на транс-мазнините,които не съществуват в естествен вид),са полезни и богати на важните вещества,нужни на тялото.Аз съм вегетарианец от 2 години и се чувствам идеално.Имайте предвид,че трябва да се научите да се храните със семена и ядки,защото са пълни с протеин,макар и не толкова качествен,със сигурност добър - за справка - сусам - 21/100 грама,Ленено семе - 22/100 грама,тиквени семмена 22/100.Яжте ги по възможност сурови и натрошени!Говорил съм с много диетолози и експерти и истината е,че вегетарианството е много по-добро,отколкото се изкарва,а максималната доза месо на ден е 150 грама ( пак повтарям - максималната ),така че - по-добре без хич,отколкото да се предозира,това го казват водещи лекари,които не са вегетарианци.Дори да не го спирате,хубаво е да го ядете в разумни граници - по-добре за вас,по-добре и за природата.

strawberry88
преди 10 години

Твърдо против! :д

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия