Раздават сладоледи срещу ухапване от комар

2013-08-05 16:17:00
Раздават сладоледи срещу ухапване от комар
Снимка: Dreamstime

Едно от най-неприятните неща през горещите летни нощи са ... комарите. Всеки е имал срещи с тях, но не всеки знае достатъчно информация за тези досадни насекоми. Комарите са от семейство двукрили насекоми, срещат се навсякъде, освен на Антарктида. Преминават през четири фази по време на жизнения си цикъл – стадий на яйце, ларва, пупа и възрастен екземпляр. Продължителността на живота им е между 4 и 8 седмици.

 

 

Комарите са временни паразити. Женските са тези, които смучат кръв, за до помогнат за развитието на яйцата им. Мъжките са по-едри и се хранят само с цветен прашец и растителни сокове. Комарите са преносители на редица опасни заразни заболявания като денге, жълта треска, западнонилска треска, малария и други.

 

Тези насекоми са причинителите на болести при над 700 000 000 души годишно в Южна и Централна Америка, Африка и в някои региони от Азия. Годишно умират най-малко 2 000 000 души от болестите, които споменахме по-горе.

 

Взимат се редица методи, които предотвратяват разпространението на болести, предавани от комари. Ограничава се популацията им, разработват се ваксини и репеленти на комари.

 

В германския град Инцел има интересен метод срещу комарите. Тук не става въпрос за тяхното избиване, а за дребен жест, който прави щастливо всяко едно дете. Малчуганите, които са ухапани от комар, имат право на безплатен сладолед, предаде ДПА. Идеята е да се защити имиджа на градчето, което в последно време има сериозен проблем с комарите след наводненията през юни месец.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
jasmins
преди 10 години

Найс, а?

mimsssssss
преди 10 години

И после децата затлъстявали, други страдат от диабет... Всеки ден комари, всеки ден сладоледи. То хората сами си го правим :( за жалост


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия