Боли те? Пусни си музика и ще ти мине

2013-07-17 14:49:00
Боли те? Пусни си музика и ще ти мине
Снимка: Dreamstime

Какво да правиш, когато те боли нещо? Може да пиеш болкоуспокояващо хапче, да си сложиш компрес или просто да си пуснеш любимите песни. Наскоро направено проучване показва, че слушането на музика намалява чувството за физическа болка при децата, пише в. „Daily mail“.

 

 

Специалистите направили експеримент с участието на 42 деца между 3 и 11-годишна възраст. Всички те били приети в спешното отделение и трябвало да им бъдат направени интравенозни инжекции.

 

На част от децата им била пускана музика по време на процедурата, а на други – не. Учените измерили нивото на стрес при подрастващите, сърдечния им пулс и болката, която изпитват. Те установили, че децата реагират различно на болката, в зависимост от това дали слушат музика или не. Оказало се, че музикалният съпровод по време на болезнени процедури е ефикасен метод за понижаване на чувството за болка в клинична среда.

 

Децата, които са слушали музика по време на инжекциите, се чувствали значително по-добре и ги боляло по-малко.

 

Резултатите от експеримента ясно показват, че мозъкът реагира на музиката и на нейните различни видове по специфичен начин. Влиянието й върху прага на поносимост към болката трябва да бъде допълнително проучено, което ще доведе до по-добри клинични резултати.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
NaOH
преди 10 години

Така че да знаете - ако ви изнасилват, пуснете си Лепа Брена или Миле Китич и няма да ви боли! :))


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия