Честите напивания влошават паметта и концентрацията

2013-07-10 10:00:00
Честите напивания влошават паметта и концентрацията
Снимка: sxc.hu

Честите напивания са вредни не само за цялостното здраве на човешкия организъм, но и за паметта и концентрацията на хората, смятат испански учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Оказва се, че изпиването на повече от три халби бира или три чаши вино най-малко веднъж седмично води до влошаване на дейността на мозъка. Колкото по-дълго продължава прекаляването с алкохола, толкова по-трудни за изпълнение стават различни мисловни задачи.

 

 

За да стигнат до подобно заключение, специалисти от университета в Сантяго де Компостела провели тригодишен експеримент с участието на 26 студенти, напиващи се редовно, и 31 студенти, които рядко прекаляват с чашките. Всички те трябвало да извършат определена задача, проверяваща паметта и концентрацията им.

 

Макар да не съществувала статистически значима разлика между резултатите на двете групи студенти, учените открили, че на тези, които често посягат към големите алкохолни дози, им се налага да влагат повече усилия, за да се справят с поставената им задача.

 

При решаването на задачите мозъчната активност на трезвениците достигала 18 микроволта, докато тази на пиячите била значително по-висока – 20 микроволта през първата година и 22 микроволта през третата година. Според учените това по категоричен начин показва, че колкото по-често един човек прекалява с алкохола, толкова повече се влошават вниманието и работната му памет. В резултат на това мозъкът полага повече усилия, за да се справи дори с елементарни задачи.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
jasmins
преди 10 години

Може би това се дължу на простичкия, малък, незабележим факт, че алкохола ибива мозъчните клетки.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия