Защо не можем да се наситим на чипса и шоколада, когато сме тъжни?

2013-06-16 14:00:00
Защо не можем да се наситим на чипса и шоколада, когато сме тъжни?
Снимка: sxc.hu

Едва ли има човек, на когото не му се е случвало да се нахвърли върху няколко пакетчета чипс, кутия с бонбони и кофичка със сладолед, когато е в депресия и просто иска да се почувства малко по-добре. Защо обаче си позволяваме да преяждаме в моменти на тъга? Германски учени откриха отговора на този въпрос, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Провеждайки серия от експерименти с участието на доброволци и от двата пола на различна възраст, специалистите установили, че в моменти на тъга или пък силно щастие хората губят способността си да регистрират съдържанието на мазнини в храната, която консумират. Така могат да ядат още и още чипс, без да усещат, че прекаляват.

 

Учените открили и друга интересна зависимост. Когато хората се чувстват потиснати и тъжни, те усещат с около 15% по-силно сладкия вкус. Това пък означава, че шоколадът и сладоледът им се струват още по-сладки и приятни, отколкото по принцип са.

 

Ето защо, когато сме в депресия, не можем да се наситим нито на чипса, нито шоколадовите изкушения. За жалост обаче, те са вредни за фигурата и прекаляването с тях води до натрупване на излишни килограми. Затова, когато се чувствате тъжни и потиснати, опитвайте се изобщо да не посягате към висококалорични храни, а вместо това се насочете към по-здравословните техни алтернативи.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
viikii
преди 10 години

Защото са много вкусни!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия