Прекаляването с кафето може да доведе до затлъстяване

2013-05-28 21:15:00
Прекаляването с кафето може да доведе до затлъстяване
Снимка: sxc.hu

Всички ние сме чували за безбройните ползи от ежедневната консумация на кафе. Никога обаче не бива да забравяме, че прекаляването с каквото и да било вреди на организма. И макар доскоро да бяха изтъквани полезните свойства на кафето за намаляване на теглото, както и на риска от развитието на диабет от втори тип, австралийски учени доказаха, че изпиването на над 5-6 чаши от горчивата напитка на ден всъщност има обратния ефект, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до подобно заключение, специалистите от Западния австралийки университет провели експеримент с участието на лабораторни мишки. Всички те били подложени на тестове за реакцията на организма им при приемането на различни количества на специфичните полифеноли, съдържащи се в кафето (хлорогенова киселина).

 

След няколко седмици било изследвано здравословното състояние на гризачите. Оказало се, че тези, които приемали такива количества на хлорогенова киселина, съдържащи се в 5-6 чаши кафе, са увеличили мазнините в клетките си и освен това са започнали да показват по-голяма непоносимост към глюкозата (състояние, предшестващо диабета) и по-голяма резистентност към инсулина.

 

Австралийските учени припомнят, че „отровата е в дозата” – умерената консумация на кафе може да донесе редица ползи. Изпитването на повече от пет чаши на ден обаче не е препоръчително.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия