Заради постоянния натиск да изглеждат перфектно и да имат фигура като на моделите от кориците на лъскавите списания, в днешно време тийнейджърите все по-често страдат от хранителни разстройства, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от проучване на специалисти от Лондонския институт по детско здраве.

 

 

Оказва се, че между 5% и 10% от подрастващите момичета на възраст между 10 и 19 години страдат от проблеми с храненето. В 38% от новооткритите случаи става въпрос за булимия, в 25% - за анорексия, а останалите са по-леки форми на хранителни разстройства.

 

Най-често подобни проблеми при момичетата се появяват между 15-ата и 19-ата годишнина, когато тийнейджърките изпитват най-много притеснения около променящата се под влияние на хормоните им фигура.

 

И макар хранителните разстройства да се срещат по-често при представителките на нежния пол, това далеч не означава, че момчетата също не са засегнати. Около 5-7% от подрастващите момчета на възраст между 10 и 19 години имат проблеми с храненето. При тях, за разлика от при момичетата, най-засегната възрастова група е тази между 10 и 14 години.

 

Хранителните разстройства са заболявания на психическа основа. Повечето от тях се свързват с нереалистични представи за собственото тяло и стремеж към загуба на тегло чрез гладуване или предизвикване на повръщане след хранене. Нелекувани и игнорирани дълго време, хранителните разстройства сериозно застрашават здравето.

Автор: Илиана