Дискриминираме затлъстелите хора още от най-ранна възраст

2013-05-21 18:00:00
Дискриминираме затлъстелите хора още от най-ранна възраст
Снимка: sxc.hu

Хората, страдащи от затлъстяване, нерядко биват дискриминирани в най-различни ситуации и по най-различни поводи. Оказва се, че негативното отношение към тях се закоренява у човешките индивиди още в най-ранна детска възраст. Доказателство за това е скорошно британско изследване сред 4-годишни малчугани, показващо по категоричен начин отношението им към хората с наднормено тегло, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За да установят по какъв начин децата възприемат по-пълничките си връстници, специалистите от Лийдския университет провели експеримент с участието на 126 момчета и момичета на 4 години. Всички те изслушали кратка история за персонаж от детска книжка, наречен Алфи, който бил изобразен и на картинки. В единият от случаите измисленият герой бил с нормално телосложение, във втория – с наднормено тегло, а в третия – в инвалидна количка.

 

Невръстните участници в експеримента трябвало да оценят нарисувания персонаж по няколко критерия – дали може да спечели някакво състезание, дали би се справял добре в училище, дали харесва външността си и дали съучениците му биха го поканили на парти. След това малчуганите трябвало да отговорят на въпроса, дали биха се сприятелили с Алфи.

 

Оказало се, че затлъстелият измислен герой се оценява най-слабо по всички критерии. Дори Алфи, който е в инвалидна количка, бива по-малко дискриминиран от този, който страда от наднормено тегло.

 

Едва три от децата, участващи в експеримента, заявили, че биха се сприятели със закръглената версия на нарисувания герой. Всички останали предпочели или Алфи с нормално телосложение, или Алфи в инвалидна количка.

 

Учените са на мнението, че възпитанието на родителите и медиите са основните виновници, формиращи у малчуганите негативно отношение към затлъстелите хора. Дискриминацията спрямо мъжете и жените с наднормено тегло все по-често намира своите проявления в съвременните общества и специалистите смятат, че единственото решение на проблема е да се обръща повече внимание на детските възприятия.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
UNITED2
преди 10 години

И аз имам много лоши спомени от подигравки и дискриминация заради теглото ми, но.. такъв е живота, не може всички да сме Дейвид Бекъм.

ymmit
преди 10 години

Родителите са виновни. Пълните също сме хора не сме извънземни. Просто с по голям апетит.

DeniseWallace
преди 10 години

Тъжно е. Все още помня как ми се присмиваха и обиждаха. .-.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия