Повечето диетолози препоръчват на хората да се хранят често и по малко. По този начин те поддържат метаболизма си на ниво и по-лесно изгарят калории. Но има хора, които обичат да си похапват и често ядат нещо ей така между другото. Те не осъзнават, че когато ядат между основните хранения рискуват да се сдобият с няколко килограма отгоре.

 

Без значение дали искате да се вталите или просто да поддържате линия, трябва да се храните здравословно, за да се радвате на крепко здраве и крехка фигура. Вижте кои са най-често допусканите грешки, свързани с хапването между основните хранения:

 

 

Наваксвате – ако тази сутрин не сте имали достатъчно време, за да закусите и сте пропуснали най-важното ядене за деня, то няма как да си го наваксате. Единственото, което ще направите е, да изядете нещо вредно и най-вероятно висококалорично. Затова по-добре хапнете някакъв плод, докато стане време за обяд и се старайте да намирате достатъчно време, за да закусвате като хората.

 

Пропускате хапването преди тренировка – повече хора, които отиват да спортуват, смятат, че нямат нужда от ядене, непосредствено преди тренировка. Това е така, ако сте се хранили нормално през останалата част от деня. В противен случай няма да имате достатъчно енергия и тренировката ви няма да бъде качествена. Затова, ако усещате глад, хапнете нещо леко и питателно.

 

Наблягане на сухите храни – някои хора живеят с грешната представа, че в течните храни не се съдържат същото количество хранителни вещества и затова консумират предимно сухи. Истината е, че водата от плодовете и зеленчуците може да задоволи апетита ви и в същото време да ви помогне да приемете по-малко калории. Диетолозите съветват да наблегнете на консумацията на сурови плодове и зеленчуци.

 

Поддавате се на изкушенията – не си мислете, че няколко бадема няма да ви създадат проблеми с килограмите. Да, те не са толкова калорични сами по себе си, но ще ви променят начина на мислене и режима на хранене. Затова по-добре се замислете дали си заслужава, преди да посегнете към поредното вкусно изкушение.

 

Не си следите калориите – някои хора решават да притъпят апетита си, хапвайки нещо, което има малка хранителна стойност. По този начин обаче се получава точно обратното – гладът се изостря и рискувате да изядете повече храна по-късно, за да компенсирате. Затова се старайте да избирате храни, които са богати на хранителни вещества и внимавайте с калориите, които приемате.

Автор: Ралица Солакова