Тест на дъха ще открива опасни заболявания

2013-04-06 22:00:00
Тест на дъха ще открива опасни заболявания
Снимка: sxc.hu

Дъхът на един човек може да разкрие много повече за здравословното му състояние, отколкото се считаше досега. Швейцарски специалисти установиха, че редица опасни заболявания, като рак например, могат да бъдат диагностицирани само по дъха на даден индивид, пише в. “Daily Mail”.

 

Оказва се, че въздухът, който издиша всеки един от нас, съществено се различава от този на останалите хора по своя химичен състав. Редица метаболитни съединения разкриват какво е състоянието на вътрешните ни органи и как функционира нашия организъм.

 

 

За да стигнат до тези заключения, учени от Швейцарския федерален технологичен институт провели експеримент с участието на 11 доброволци, чийто дъх бил изследван 4 пъти за денонощие в продължение на 9 дни. За целта бил използван специален спектрометър, отчитащ количеството на съдържащите се във въздушните струи различни химични елементи.

 

Някои съединения, като водна пара и въглероден диоксид например, може ли да бъдат открити във всички взети проби. Други обаче били регистрирани само при определени хора. Учените твърдят, че дъхът на всеки човек е толкова уникален, че може да се използва за идентифицирането му вместо пръстов отпечатък. Тази негова уникалност пък се дължи на химическия му състав, който е следствие на здравословното състояние на индивида.

 

Неотдавна израелски и китайски учени доказаха, че тестовете на въздуха, който издишва един човек, с до 90% точност могат да се използват за диагностицирането на рак на стомаха и на други стомашно-чревни заболявания. Изследването на дъха може дори да се използва вместо взимането на допинг проби от спортистите, като това е значително по-лесен и бърз метод от кръвните тестове. Тепърва в света на медицината предстоят да бъдат направени редица нови разработки, основаващи се на последните открития за човешкия дъх.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия