На повечето хора, които имат проблеми с теглото, им е доста трудно да си изберат подходящ хранителен режим. В интернет има голямо разнообразие от диети, но някои от тях нямат ефект, а останалите не действат на всеки. И така човек започва да опитва диета след диета, докато накрая не му омръзне и не реши, че може би трябва да се примири с факта, че ще бъде закръглен до края на дните си.

 

Не, примирение НЕ бива да има! Просто трябва да се информирате достатъчно добре и да се заредите с огромна доза мотивация. Бъдете мотивирани, бъдете стриктни и е въпрос на време да забележите резултатите.

 

Преди да се спрете на поредния хранителен режим, задайте си няколко много важни въпроса:

 

Сложна ли е диетата, която сте избрали? - не е хубаво да спазвате тежък и сложен хранителен режим, защото бързо ще ви омръзне да се съобразявате с хилядите правила. По-добре заложете на по-гъвкава диета. Хубаво е да нямате точно определено меню, а по-скоро полезни съвети, които ще ви помогнат да готвите ястия, които са нискокалорични и които ще ви помогнат да се отървете от излишните неща. Не е нужно да имате строго определено меню, стига да знаете кои са разрешените храни и как е най-добре да ги приготвяте.

 

 

Чувствате ли се добре, откакто сменихте хранителните си навици? - важно е, когато сте на диета, да се чувствате сити и изпълнени с енергия. За съжаление, голяма част от диетите водят до отпадналост и раздразнителност. Ако наистина искате да отслабнете, трябва да спазвате хранителен режим, който ви харесва и който не ви натоварва психически. Също така трябва сериозно да се замислите дали храните, на които трябва да наблегнете, няма да ви докарат здравословни проблеми. Не прекалявайте с консумацията на сурови плодове и зеленчуци, ако имате чувствителен стомах и не си играйте със здравето, само за да се отървете от няколко килограма.

 

Балансирана ли е диетата, която искате да спазвате? - хубаво е да консумирате храни от трите хранителни групи /без значение дали сте на диета или не/ - въглехидрати, мазнини и белтъчини. В последно време на мода са предимно еднообразните диети, които лишават организма от важни хранителни вещества. Най-популярните са протеиновата диета, ананасовата, зелевата, алкохолната, банановата, шоколадовата и т.н. Дори храната, която консумирате, да е полезна, не е хубаво да се храните еднообразно в продължение на седмици, защото това може да доведе до здравословни проблеми и забавяне обмяната на веществата.

 

Нискокалорична ли е диетата? - както вече споменахме, не е хубаво да залагате на прекалено строги диети. Факт е, че за да се отървем от излишните килограми, трябва да консумираме основно нискокалорични храни, но това не означава, че трябва да живеете на ръба на силите си. Все пак, за да функционира правилно мозъкът се нуждае от глюкоза, която трябва да му се набавя. В противен случай ще се чувствате по цял ден отпаднали, депресирани и няма да може да се концентрирате върху нищо. И така няколко дни, докато не ви омръзне да се мъчите и не се откажете от диетата.

 

Дава ли бързи и обещаващи резултати? - колкото по-бързи резултати дава една диета, толкова по-малък е шансът наистина да ви помогне да отслабнете. А и дори да успеете да смъкнете бързо няколко килограма, то после ще си ги върнете, та дори ще добавите няколко отгоре. Ако искате наистина да се вталите и да не навредите на здравето си, то трябва да се разделяте с 0.5 – 1 килограма седмично. Затова по-добре заложете на диета, която дава по-бавни резултати, но която няма да ви подведе.

 

Когато човек смени хранителния си режим, той трябва да мине на диета, която му харесва. Няма смисъл да спазвате протеиновата диета, ако не обичате месо, няма смисъл да се храните по часове, нито да се подлагате на прекалено строга диета. Трябва да ядете разнообразно и често, за да активизирате метаболизма си. Също така трябва да спортувате, за да се вталите по-бързо, а и за да не допуснете кожата ви да се отпусне и да ви се появят стрии.

Автор: Ралица Солакова