Възможно ли е смяната на лятното часово време да ни навреди?

2013-04-02 11:03:00
Възможно ли е смяната на лятното часово време да ни навреди?
Снимка: Dreamstime

Както всяка пролет в края на март, така и тази преминахме към лятното часово време. Но освен един час повече, тази промяна може да ни донесе и някои не дотам приятни здравословни проблеми.

 

Преместването към лятно часово време има за цел да осигури няколко часа повече естествена светлина, която е с важно значение за доброто здраве и настроение. Това прехвърляне на стрелките, обаче, не е толкова лесно за организма и налага дълга и сложна пренастройка.

Снимка: Dreamstime


Всяка клетка в тялото има свой часовник. Когато е налице някаква промяна в средата, клетките се нуждаят от известно време, за да се приспособят към нея, обясняват специалисти. Според тях смяната на времето може да увеличи риска от инфаркт с 10%.

 

Опасността е особено висока в понеделник и вторник, когато организмът ни все още не се е приспособил към новото часово време и заради внезапната загуба на един час сън.

 

За по-лесното приспособяване към часовата промяна, експертите препоръчват да ставаме 30 минути по-рано от обикновеното в неделя. Така събуждането в понеделник ще е по-лесно.

 

Друг съвет на специалистите е през първата седмица на април да не се захващаме с допълнителна работа, изискваща концентрация и напрежение. Необходимо е да се запази добра физическа форма, правилното пълноценно хранене и адекватно натоварване. Това ще помогне на организма да се пренастрои с най-малки загуби и поражения.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия