Не можете да откажете цигарите? Може би гените ви са виновни!

2013-03-29 17:52:00
Не можете да откажете цигарите? Може би гените ви са виновни!
Снимка: sxc.hu

Липсата на воля далеч не единственият проблем, който пречи на много хора да откажат цигарите. Оказва се, че пристрастяването към никотина и невъзможността за слагането на край на тютюнопушенето се дължат до голяма степен и на гените ни, пише в. “Daily Mail”.

 

За направата на подобно заключение специалисти от университета Дюк в американския град Дърам провели дългогодишен експеримент, в който проследили живота на 1000 мъже и жени от раждането им до навършването на 38 години. Именно така учените установили, че при изследваните лица се наблюдава съществена разлика в специфични гени, която може да се свърже с никотиновата зависимост.

 

 

Резултатите от проучването показват, че около 70% от доброволците поне веднъж през живота си са докосвали до цигари, като това по никакъв начин не било свързано с генетичните им особености. Същевременно обаче, тези хора, които пушели едва по една-две цигари на ден или пък само през уикендите, притежавали специфичен ген, коренно различаващ се от този при закоравелите пушачи.

 

Що се отнася до притежателите на гена, предразполагащ към пристрастяване към никотина, всеки втори от тях, веднъж докоснал се до цигарите още в тийнейджърска възраст, започвал да пуши по една кутия на ден още преди навършването на 18 години. Резултатите от изследването показват, че при тези хора вероятността за провал на опита им за слагане на край на вредния им навик е с 22% по-висока, отколкото при останалите.

 

Учените все още не знаят как точно този специфичен ген влияе върху мозъка на притежаващите го лица, но са категорични, че именно той стои в основата на пристрастяването към никотина. Те също така обръщат внимание и на един любопитен факт – наблюдаваната генетична особеност не води до повишен риск от посягане към цигарите. Това означава, че дори и да притежавате подобен рисков ген, няма как да се пристрастите към никотина, ако изобщо не започнете да пушите.

 

Именно тук специалистите обръщат внимание на факта, че пропушването от гъзария по време на тийнейджърските години е една от най-големите грешки, които един човек може да направи. Защо ли? Защото, ако той е притежател на рисков ген, така само ще го отключи и след това, колкото и да опитва, няма да успее да се откъсне от цигарите.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
.Wonder
преди 11 години

Добре, че са гените да ги използваме като оправдание за всичко, хаха :D

SHPAIdURmeN
преди 11 години

В тая статия няма никаква логика...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия