Сауната уврежда качеството на спермата

2013-03-28 19:30:00
Сауната уврежда качеството на спермата
Снимка: Reuters

Прекаляването със сауната може да се окаже пагубно за качеството на мъжката сперма, смятат финландски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

За направата на подобен извод, специалистите провели експеримент с участието на десетки здрави мъже на възраст между 30 и 40 години. В продължение на три месеца те трябвало да ходят на сауна по два пъти седмично за около 15 минути.

 

 

Преди започването на експеримента изследваните лица дали проба от своята сперма. Същото те направили и след края на 3-месечния период.

 

Оказало се, че при всички броят на сперматозоидите спаднал драстично. Чак след около 6 месеца той отново се върнал към нормалното си ниво.

 

Изследователите открили, че дори и при кратък престои в сауна температурата на скротума при мъжете се покачва с цели 3 градуса. Именно това е причината, поради която качеството на спермата сериозно спада.

 

Макар до момента да не съществуват доказателства, че редовното посещение на сауна води до трайно влошаване на плодовитостта при мъжете, специалистите все пак препоръчват да внимавате. Затова, момчета, дори и да не планирате скоро да създавате свое собствено потомство, хубаво е да избягвате честите сесии в сауната.

 

Според предишни проучвания не по-малко опасни са и носенето на прекалено тесни дънки и държането на лаптоп скута, за които също е доказано, че вредят на качеството на спермата.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Gogo-G
преди 10 години

До NaOH: Казва,че е мъж този,който има г*й на снимката ...

NaOH
преди 11 години

2 пъти седмично за по 15 минути? Какви мъже са това!? На сауна се ходи поне 3 пъти седмично за минимум 2-3 пъти по 30 минути с по 10-15 минути почивка между тях. Следователно това, което са изследвали, не са били мъже, а жени и затова спермата им е била толкова некачествена!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия