Разкриха тайната на дълголетието на жителите на Икария

2013-03-24 16:00:00
Разкриха тайната на дълголетието на жителите на Икария
Снимка: sxc.hu

Жителите на гръцкия остров Икария отдавна са известни из целия свят със своето добро здраве и дълголетие. Именно това малко кътче земя е едно от местата в света, където относителният дял на хората, достигнали 90-годишна възраст, е най-висок – около 1%.

 

На какво обаче се дължи дълголетието на жителите на Икария? Този въпрос от години вълнува учените, които всячески се опитват да разгадаят тайната на доброто здраве на местните жители.

 

 

Поредният опит за намирането на отговор на този въпрос принадлежи на учени от Атинския медицински университет, които стигнали до заключението, че ключът към дълголетието се крие в редовната, но не прекалена консумация на гръцко кафе, съобщава в. “Daily Mail”.

 

За направата на подобен извод специалистите провели проучване сред 142 жители на остров Икария, надхвърлили 65-годишна възраст. Именно така те установили, че хората, които консумират само и единствено гръцко кафе, имат по-добра ендотелна функция в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе или пък просто залагат на други видове.

 

Ендотелът е вид епителна тъкан, която покрива вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Той притежава няколко защитни функции, които са от голямо значение за правилното функциониране на човешката сърдечно-съдова система.

 

Състоянието на ендотела се влияе от начина на живот и от вредните навици като тютюнопушене. Изглежда, че гръцкото кафе, което е изключително богато на полифеноли и антиоксиданти и същевременно съдържа умерени дози кофеин, за разлика от други видове кафе, оказва благотворен ефект върху него.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия