Прекаляването със солта води до 2,3 млн. смъртни случаи годишно

2013-03-23 22:00:00
Прекаляването със солта води до 2,3 млн. смъртни случаи годишно
Снимка: sxc.hu

Прекалената консумация на сол води до 2,3 млн. смъртни случаи годишно, сочат данните от мащабно 20-годишно изследване, публикувани във в. “Daily Mail”.

 

Международно проучване, осъществено от 488 учени, работещи за 303 институции в 50 различни държави по света, показва, че натриевият хлорид е отговорен за над 50% от смъртните случаи поради инфаркт, други сърдечно-съдови заболявания и инсулт. От тях 40% влизат в категорията „преждевременна смърт”, настъпила преди навършването на 69-годишна възраст.

 

 

От Световната здравна организация препоръчват дневната консумация на сол да не надхвърля 3-5 грама. В развитите страни обаче тази препоръка изобщо не се спазва. Все по-често хората залагат на преработените храни, които освен с вредни консерванти, са натъпкани и с прекалено големи количества натриев хлорид.

 

Да, солта е важна и необходима на човешкия организъм, но прекаляването с нея води до тежки последици за здравето. Причините за това се крият в свойството ѝ да обуславя натрупването на течности в организма, от което се повишава артериалното кръвно налягане. Това пък от своя страна води до повишаване на риска от развитието на редица сърдечни проблеми.

 

За да предпазите здравето си, учените съветват да сведете до минимум консумацията на преработени храни, да четете етикетите на продуктите, които купувате, и да избягвате да досолявате ястията, които ядете.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия