Защо енергийните напитки вредят на тийнейджърите?

2013-02-11 12:00:00
Защо енергийните напитки вредят на тийнейджърите?
Снимка: Dreamstime

Всеки е чувал, че енергийните напитки са вредни за здравето и трябва да се избягва употребата им. Но каква е причината да имат много повече вреда за тийнейджърите, отколкото полза?

 

 

Сред редица направени проучвания учените установили, че съдържащите се в енергийните напитки захар и кофеин имат отрицателно действие в организма на подрастващите. Докато в една чаша кафе има средно 110 мг. кофеин, то в енергийните напитки то е между 155 и 505 мг. Редовното консумация на толкова големи дози кофеин може да доведе до сериозни здравословни проблеми – високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми и дори внезапна смърт.

 

Количеството захар в една енергийна напитка е около 28 г. Консумацията на 2-3 напитки дневно осигурява около 5 пъти над максималната препоръчителна дневна доза захар.

 

В последните няколко години консумацията на енергийни напитки сред тийнейджърите се е увеличила. Лекарите съветват да се избягват, защото са противопоказни при сърдечносъдови и бъбречни проблеми и заболявания на черния дроб.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия