Смесването на алкохол с диетични напитки носи по-голям риск от интоксикация

2013-02-09 15:00:00
Смесването на алкохол с диетични напитки носи по-голям риск от интоксикация
Снимка: sxc.hu

Смесването на алкохол с диетични напитки води до по-бързо напиване и по-голям риск от интоксикация на организма, сигнализират американски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Много млади хора, предимно момичета, спазват хранителни режими за отслабване и смятат, че за тях е по-добре да консумират алкохол в комбинация с диетична версия на безалкохолна напитка, несъдържаща никаква захар. Това обаче се оказва грешен избор, тъй като по този начин концентратите навлизат по-бързо в кръвта и водят до по-лесно и тежко напиване.

 


 

До този извод стигнали специалисти от университета Северен Кентъки, след като провели експеримент с участието на 16 младежи, които били повикани три пъти в изследователската лаборатория. Първия път те получили една чаша водка с газирана цитрусова напитка. Следващия път участниците изпили по една чаша водка в комбинация с диетична газирана напитка. Третия път изследваните лица получили само безалкохолна напитка.

 

След консумацията на питиетата във всеки от експерименталните дни участниците трябвало да преценят, колко пияни се чувстват и дали смятат, че могат да шофират. Освен това те трябвало да духат в дрегер, който отчитал съдържанието на алкохол в кръвта им.

 

Снимка: sxc.hu

 

Оказало се, че макар и да не го осъзнават, младежите са по-пияни, когато консумиратспиртни напитки в комбинация с диетични. Именно в този случай тестовете с дрегер отчели най-големи концентрации на алкохол в кръвта.

 

Според изследователите причините за това се крият в липсата на захар в диетичните напитки, която спомага за разграждането на алкохола и за по-бавното му преминаване в кръвния поток. Изкуствените подсладители изглежда не притежават тази способност.

 

Затова следващия път, когато решите да пиете, без да нарушавате диетата си, внимателно съблюдавайте количествата алкохол, които консумирате, за да не натровите организма си.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия