Ако искате да сте слаби, обядвайте по-рано

2013-01-30 19:45:00
Ако искате да сте слаби, обядвайте по-рано
Снимка: sxc.hu

Съществуват редица диети, забраняващи късната вечеря. И макар този въпрос да е наистина спорен, мнозина са убедените, че вечерното хапване трябва да се състои не по-късно от точно фиксиран час.

 

Рядко обаче някой обръща внимание на своя обяд. Много хора се принуждават да обядват на крак, в училище или пък на работното си място. За тях времевото разположение на това хапване няма никакво значение. Дали обаче наистина е така?

 

 

Американски здравни специалисти от болницата “Brigham and Women” в Бостън и учени от университета в испанския град Мурсия съветват – ако искате да сте слаби, обядвайте по-рано, пише в. “Daily Mail”.

 

Благодарение на експеримент, продължил 20 седмици, изследователите открили, че хората на диета, които консумират своя обяд по-късно от 15:00 часа, отслабват средно с около 30% по-малко от тези, които разполагат това свое хранене в по-ранните часове на деня.

 

Наблюдаваната зависимост се запазва, дори когато се вземат под внимание други фактори като час на закуската и вечерята, приемано количество калории, съдържание на хормоните на апетита в кръвта, продължителността на съня и времетраенето на всяко хранене.

 

Специалистите открили също така, че хората, обядващи по-късно, имат по-ниска инсулинова чувствителност, което се свързва с по-висок риск от развитието на диабет от втори тип.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия