„Грешка” в мозъка кара анорексичките да се възприемат като по-дебели

2013-01-26 20:00:00
„Грешка” в мозъка кара анорексичките да се възприемат като по-дебели
Снимка: sxc.hu

„Грешка” в мозъка кара жените, страдащи от анорексия, да се възприемат за по-дебели, отколкото реално са, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от германско изследване.

 

Оказва се, че погрешната преценка за собствената фигура се дължи на неправилното свързване на две части от мозъка, отговарящи за възприемането на човешки тела. До това заключение стигнали учените от университета в град Бохум, след като провели експеримент с участието на 10 анорексички, 15 здрави жени и 10 участници, включени в контролната група.

 

 

Всички изследвани лица трябвало да разгледат снимки на човешки силуети, след което – да преценят кой от тях в най-голяма степен се доближава до тяхната собствена фигура. По време на експеримента участничките били подложени на сканиране на мозъка.

 

Резултатите отговаряли на предварителните очаквания – здравите жени и тези в контролната група оценявали своята фигура напълно реално със съвсем малки отклонения (подценяване или надценяване). При страдащите от анорексия обаче нещата стояли по коренно различен начин. Всички те определили себе си като по-дебели, отколкото са в действителност.

 

Сканирането на мозъците на изследваните лица показало, че при анорексичките се наблюдава своеобразна „грешка”, водеща до формирането на нереалистична представа за тялото им. Учените установили, че тази грешка се държи на неправилното свързване на две части от лявото полукълбо на мозъка – FBA и EBA.

 

Откритието на германските специалисти ще даде нов тласък в изследванията, свързани с анорексията, и в намирането на начини за борба със заболяването, от което страдат все повече и повече жени по целия свят.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия