Солариумите са по-вредни, отколкото се смяташе досега

2013-01-20 22:00:00
Солариумите са по-вредни, отколкото се смяташе досега
Снимка: Reuters

Солариумите са по-вредни за кожата, отколкото се смяташе досега, твърдят британски специалисти, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Оказва се, че в повечето солариуми излъчваните вредни ултравиолетови лъчения са значително по-силни от допустимите стандарти на Европейския съюз. Така 10 минути, прекарани в придобиване на изкуствен тен, са двойно по-опасни за кожата, отколкото същото време, прекарано на средиземноморския плаж в най-горещите часове на деня.

 

 

За да стигнат до тези заключения, учените от университета в град Дънди посетили 402 салона за красота и фитнес центрове, в които има солариуми. Именно така те установили, че 90% от тях излъчват по-високи нива на ултравиолетови лъчения, отколкото се допуска от ЕС.

 

По този начин солариумите увеличават риска от развитието на рак на кожата, особено на неговата най-опасна форма – меланом, която в много от случаите завършва с летален край. При момичетата и младите жени, които се сдобиват с тен по изкуствен начин, преди да навършат 35 години, рискът от злокачествено кожно образувание се увеличава почти двойно.

 

Учените нареждат вредата от солариумите редом до вредата от тютюнопушенето. Те съветват изкуственото придобиване на тен да се избягва напълно, особено в крехка възраст.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия