Все повече професии водят до дихателни проблеми

2013-01-19 16:00:00
Все повече професии водят до дихателни проблеми
Снимка: sxc.hu

Все повече и повече хора по света развиват дихателни проблеми, сред които най-често астма, дължащи се на всекидневната им дейност. Редица професии в днешно време подлагат на риск хората, които ги извършват, поради продължителното излагане на действието на вредни химикали, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Изследователи от Гьотеборгския университет провели 20-годишен експеримент с участието на 13 000 души от Швеция, Норвегия, Дания, Исландия и Естония, за да установят, кои са най-рисковите професии, водещи до дихателни проблеми.

 

През наблюдавания период 3,3% от участниците в изследването развили астма. При немалка част от тях това се дължало на извършваната от тях всекидневна дейност и на продължителния им контакт и взаимодействие с вредни вещества.

 

Анализирайки внимателно резултатите от експеримента си, учените установили, че най-застрашените от развитието на дихателни проблеми са фризьорите, маникюристките, водопроводчиците, здравните работници, хигиенистите, хората, работещи в хранително-вкусовата промишленост и художниците. Всички те са изложени постоянно на вредното въздействие на различни спрейове, лакове, бои, латекст, почистващи препарати и т.н. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SHPAIdURmeN
преди 11 години

А сякаш, като не си вървиш, по-улиците в пиковия час не си вредиш на дробовете.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия