Хората, консумиращи повече плодове и зеленчуци, са по-големи оптимисти

2013-01-17 21:30:00
Хората, консумиращи повече плодове и зеленчуци, са по-големи оптимисти
Снимка: sxc.hu

Хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, са по-големи оптимисти от останалите, сочат резултатите от скорошно американско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от Харвардското училище по обществено здраве провели експеримент с участието на 1000 мъже и жени на възраст между 25 и 74 години. Всички те били подложени на кръвни тестове и освен това трябвало да попълнят въпросници, свързани с хранителните им навици и светогледа им.

 

Оказало се, че тези, които гледат най-оптимистично на живота, имат средно с около 13% по-високи нива на каротеноиди в кръвта. Освен това било установено, че те консумират по-големи количества плодове и зеленчуци от останалите.

 

Каротеноидите са естествени пигменти, които са отговорни за цвета на много от плодовете и зеленчуците. Те са мощен антиоксидант и влияят подсилващо на имунната система. Можете да ги откриете в големи количества в морковите, кайсиите, тиквата, прасковите, сладките картофи, спанака и зелето.

 

Макар учените все още да не са наясно как точно каротеноидите влияят върху психическото състояние на човека, те смятат, че здравето, което те му носят, до голяма степен се свързва с по-оптимистичната му нагласа към света.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия